Србија и Балкан

Руско-српска безбедносна сарадња: Безусловна подршка без претњи и уцена

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин састао се са замеником министра одбране Руске Федерације генералом Александром Фомином, министром унутрашњих послова Русије Владимиром Колоколцевим и секретаром Савета безбедности Русије Сергејем Шојгуом, са којима је разговарао о сарадњи у области безбедности
Руско-српска безбедносна сарадња: Безусловна подршка без претњи и уценаwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Сарадња са Русијом је драгоцена, њихове службе су велике и моћне, како унутрашње, тако и спољнообавештајне и никада се нису користиле уценама, већ српској служби безусловно помажу, када Србији прети нека опасност, оценио је за РТ Балкан некадашњи официр Контраобавештајне службе Љубан Каран.

Каран је ово истакао коментаришући данашњи састанак потпредседника Владе Републике Србије Александра Вулина са замеником министра одбране Руске Федерације генерал-пуковником Александром Фомином, у оквиру своје званичне посете Москви.

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин састао се и са министром унутрашњих послова Русије Владимиром Колоколцевим и секретаром Савета безбедности Русије Сергејем Шојгуом, као и замеником министра спољних послова Руске Федерације Александром Грушком, са којима је разговарао о сарадњи.

Према речима искусног официра КОС, Вулина карактерише то што је био веома успешан министар полиције и шеф БИА.

"Док  је био министар унутрашњих послова водио је обрачун са организованим криминалом, а када је дошао у БИА откривен је низ провала и шпијунских мрежа (албанске, бугарске, хрватске). Када је он отишао тенденција озбиљног обавештајног рада се наставила, а ту има његовог минулог рада", указао је Каран, додајући да је Вулин сметао Западу баш због јачања сарадње са Русијом.

"Запад воли да подрива и не одговара им ниједна успешна служба безбедности, зато су покушали и још увек покушавају да отежају и спрече сваки вид сарадње Србије и Русије", рекао је наш саговорник.

На данашњем састанку Вулин је истакао је да ће Србија и Русија наставити да се узајамно подржавају у међународној арени и међународним безбедносним организацијама.

Према Карановим речима, Русија је и раније показивала велику подршку у безбедносном смислу Србији.

"Упозоравали су нас на време, када год су могли да нас снађу неки безбедносни проблеми у облику специјалних, подмуклих, тајних операција подривања стабилности и мира у Србији. Сарадња са руским службама одвија се без уцена. Због позитивног става према политици коју води наше државно руководство нема ни примеса уцена и притисака какве имамо када је у питању сарадња са неким западним безбедносним службама, где увек провејава тај њихов однос према Русији, тај антируски став који желе да пресликају, да се и ми тако понашамо, да имамо однос према Москви какав има колективни Запад", истиче Каран.

Последња упозорења и помоћ из Москве у Србију су стигла у децембру, када је тадашња премијерка Србије Ана Брнабић открила је да су руске службе безбедности Београду доставиле информације о припреми нереда у главном граду, што је касније потврђено и из Москве.

"Могу само да им захвалим, то вероватно неће бити популарно овима са Запада, али ја посебно вечерас осећам да је важно стати у одбрану Србије и да се захвалим руским службама безбедности које су имале те информације и које су их поделили са нама", казала је Брнабић.

Тада је у Србији успешно спречен покушај новог европског Мајдана, а велику заслугу у правовременом реаговању имале су руске службе, које су препознале претњу и одмах обавестиле српске колеге.

Сарадња са Русијом, објашњава Каран, може нам донети само корист у овим временима "када је Србија заиста изложена великом број безбедносних претњи и када српске службе, које су релативно мале, можда не успевају да обрате пажњу на све врсте проблема који могу да нас угрозе".

"Сарадња са Русијом је драгоцена, њихове службе су велике и моћне, како унутрашње, тако и спољнообавештајне. Кад год располажу информацијама да се према Србији припрема неко зло – моментално их поделе са српским колегама, док са западним службама то не функционише баш тако", указао је наш саговорник, истичући:

"Руси никада нису имали задњу намеру, нису били себични и нису прикривали информације, никада нису покушали да нам наплате информацију, као што се то ради на тржишту информација. Увек су поступали према нама као према братском народу."

"Београд је последњих недеља био као Казабланка", изјавио је Вучић 17. октобра 2022. године, поредећи град приказан у филму из 1942. као место које врви од ратних избеглица са српском престоницом.

Београд као Казабланка

Од почетка сукоба у Србију дошло је више од 100.000 Руса и неколико стотина Украјинаца, од којих је 17.000 добило боравишну дозволу, рекао је Вучић.

"Када имамо госте из Русије, откривамо оне из западних служби који их прате", изјавио је Вучић тада.

Оваква сарадња, дакле, корисна је и Русији, посебно јер у Београду живи велики број руских држављана, који лако могу бити изложени "опсервацији и обради" припадника западних служби, објаснио је наш саговорник.

"Верујем да је та сарадња добра и њима. Наше службе, без обзира што ја кажем да су мале и оптерећене, често дођу до информација о тероризму и неким другим врстама угрожавања, које могу да се тичу безбедности Русије. Поред тога, у нашој земљи борави приличан број руских држављана, што увек треба пажљиво мотрити, јер овде постоји и одређени број оних који Русима не желе добро. Србија је постала простор за обрачун међу тим великим обавештајним службама, посебно јер су руске дипломате протеране са Запада, а овде их још има", објаснио је Каран.

Министар унутрашњих послова Руске Федерације Владимир Колоколцев данас је обавестио потпредседника Владе Србије Александра Вулина о покушајима увођења ограничења за учешће Русије у међународним полицијским организацијама, а посебно о покушајима искључења из Интерпола. 

"Обрачуни иду толико далеко да они покушавају једну тако моћну државу да искључе из Интерпола и глобалног безбедносног система. То нема везе, не са логиком, него са здравим разумом. Питање је да ли не разумеју да тако угрожавају колективну безбедност читавог света. То је, народски речено, онај систем 'да комшији цркне крава', јер спремни су да рескирају и сопствену безбедност, само да би Русији нанели штету. То је неразумно и верујем да неће успети на глобалном плану", објаснио је некадашњи официр КОС.

Када су у питању бенефити продубљивања сарадње са Русијом на безбедносном плану, значајна је, указао је Каран, и сарадња у смислу додатне обуке и усавршавања кадрова.

 "Ми традиционално имамо такве везе са Русијом јер су многи наши кадрови тамо обучени. Њихове школе су изузетно квалитетне, а обуке озбиљне. Како ове безбедносне, контраобавештајне, тако имају и ову, изузетно јаку, обавештајну школу. Продубљивање сарадње у том сектору би нам сигурно користила и мислим да може да се у том домену оствари врло корисна сарадња", истакао је наш саговорник.

Према његовим речима, без обзира на притиске и покушаје да се на Србију утиче да се понаша према Русији као западне земље, то се неће десити, јер Србија у Русији види пријатељску државу. То се, истакао је, посебно видело и на међународној арени, на Ист Риверу, када се гласало за резолуцију о Сребреници, а када је руски дипломата и стални представник при УН Василиј Небензја устао у заштиту српских интереса, као што су то руски пријатељи чинили небројено пута, како обавештајно и безбедносно, тако и економски и политички.

image