Србија и Балкан

Линта: Хелез удара у ратне бубњеве, међународна заједница да реагује

Ратнохушкачка реторика је окидач за низ напада на Србе
Линта: Хелез удара у ратне бубњеве, међународна заједница да реагује© Milos Tesic/ATAImages

Ратнохушкачка реторика министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза и осталих бошњачких званичника у Сарајеву окидач је за низ напада на Србе у ФБиХ и о томе би међународна заједница требало да се јасно изјасни, каже председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Линта је у разговору за Срну истакао да је Хелез тај који константно шири мржњу и нетрпељивост према Републици Српској и српском народу у БиХ и призива рат и нову трагедију, док међународна заједница ћути.

"Мислим да би, ако има иоле одговорности међународне заједнице у БиХ, али и у Бриселу и у Вашингтону, требало да пошаљу јасну поруку да је апсолутно неприхватљиво да људи на тим функцијама призивају рат и ударају у ратне бубњеве", рекао је Линта.

Према његовим речима, нереаговање на испаде Хелеза и њему сличне, а стално држање диктата Србима за сваку изговорену реч и активност, потврђује политику двоструких аршина коју западни део међународне заједнице спроводи на овим просторима већ три деценије.

Политика двоструких стандарда, каже Линта, шаље поруку политичком Сарајеву или бошњачкој политичкој елити да могу да дају овакве изјаве и знају да неће бити кажњени и санкционисани.

"Од почетка деведесетих до данас, увек се српска страна гледала у негативном контексту, од оних почетака да су Срби главни кривци за рат, да су агресорска страна, а да су муслимани који себе сада називају Бошњацима, тобоже невине жртве великосрпске агресије који су тобоже водили некакав ослободилачки рат", рекао је Линта.

Наглашава да је то политика која производи нестабилност, продубљује поделе између српског и бошњачког народа и политика која неће доприниети успостављању трајног мира у БиХ и на западном Балкану.

Он сматра да Срби, без обзира на све, морају инсистирати на истим стандардима западних центара моћи према свим странама и у БиХ и на простору западног Балкана.

Линта сматра да Срби треба да се боре за изворни Дејтон, за истину о томе шта се заиста дешавало деведесетих година и да пошаљу јасну поруку да не прихватају да су пресуде међународних судова Свето писмо већ да су подложне преиспитивању.

Такође, сматра и Србија треба да направи још активнији приступ у борби за истину шта се дешавало на простору бивше Југославије и око карактера рата и око саме Сребренице.

image