Србија и Балкан

Вулин: Република Српска постоји да Срби не би били раја

У одговору министру одбране у Савету министра Зукану Хелезу, сенатор у БиХ је навео да ко хоће Републику Српску без њених пуних овлашћења, неће ни Дејтон, ни БиХ по Дејтону, а посебно неће Србе и Републику Српску
Вулин: Република Српска постоји да Срби не би били рајаwww.globallookpress.com © MOD Russia

Некадашњи челник Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин поручио је данас да министар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез можда себе види као агу, али да Срби себе не виде као рају, истичући да Република Српска зато и постоји - да Срби не буду раја.

Он је подсетио да су аге волеле да их "српска раја храни, па би да обнове старе адете".

Вулин је истакао да је Српска настала зато што су то желели Срби који у њој живе.

"БиХ састављену од два ентитета и три народа желеле су велике силе, а не народи који у њој живе или бар не такву. Зато Хелез и жели да сруши Дејтонску БиХ", рекао је Вулин реагујући на последње претње и увреде Хелеза на рачун Срба, који је, између осталог, рекао да је "Република Српска настала на геноциду".

Вулин је у саопштењу указао да, ко хоће Републику Српску без њених пуних овлашћења, неће ни Дејтон, ни БиХ по Дејтону, а посебно неће Србе и Републику Српску.

"Хелез само потврђује оно што сам најавио - да се у Генералној скупштини УН припрема доношење резолуције која би Сребреницу прогласила геноцидом, а Републику Српску створеном на геноциду и зато спремном за укидање, а Србију осудила на доживотно издржавање босанских ага и бегова плаћањем ратне одштете", указао је Вулин.

Упитан шта значи резолуција о геноциду у Сребреници која ће се разматрати на наредној Генералној скупштини УН, Хелез наводи да би, ако се она усвоји, "Србија била обавезна да БиХ плати ратну штету".

Војне вежбе у априлу и мају

Министар одбране у Савету министара Зукан Хелез претходно је рекао да у ФБиХ нико није рекао да се треба укинути Републику Српску, и поручио да "Додик и његова политика немају куд" јер су "санкције учиниле своје".

"У Републици Српској не живи ни 700.000 људи, сваки дан се тоне све дубље и дубље", рекао је Хелез на Фејс телевизији.

Он је рекао да ће техничке измене Изборног закона БиХ, које је наметнуо Кристијан Шмит, којег институције Српске не признају за високог представника, "ступити на снагу, а они који се томе противе неће више бити у политици".

Навео је и да ће у наредном периоду на улицама БиХ бити много војних возила, али да се грађани не треба да брину јер је у питању војна вежба.

"Одавно нисмо имали јачу и већу војну вежбу. То ће бити средином априла и средином маја. Командант ЕУФОР ме замолио да кажем грађанима да се не плаше, посебно због ове ситуације", рекао је Хелез, који је навео да ће у склопу наведене вежбе у Неум стићи и носач авиона.

image