Србија и Балкан

Суд у Хагу издао последњу опомену Насиму Харадинају због наступа у медијима

Трендафилова је Харадинаја упозорила да ће га вратити у хашки притвор да одслужи целу казну, ако још једном прекрши услове под којим је превремено пуштен из затвора
Суд у Хагу издао последњу опомену Насиму Харадинају због наступа у медијимаGetty © lex Gottschalk/DeFodi Images

Председница Специјализованих већа у Хагу Екатерина Трендафилова упутила је последње упозорење ветерану ОВК Насиму Харадинају због инервјуа и изјава медијима без дозволе Суда што представља кршење одлуке којом је он превремено ослобођен служења казне.

Трендафилова је Харадинаја упозорила да ће га, ако још једном прекрши услове које је она одредила, вратити у хашки притвор да одслужи целу казну.

Како је објаснила, иако би одлука због кршења Одлуке  могла одмах да буде опозвана или измењена, одлучила је да Харадинају изда последње упозорење и јасно стави до знања да ће свако даље кршење довести до његовог тренутног повратка и служења остатка казне у Притворској јединици Специјализованих већа.

Харадинај је, заједно са Хиснијем Гуцатијем осуђен јер је медијима одавао поверљиве документе 2020. године, као и идентитет могућих сведока, након чега је ухапшен и испоручен Хагу.

Осуђен је на 4,5 година затвора и новчану казну од 100 евра, а у октобру 2023. године казна му је преиначена у условну уз обавезу да не даје изјаве медијима и не коментарише рад суда.

image