Србија и Балкан

Руски амбасадор: Москва пажљиво прати шта се дешава у Црној Гори, народ је против санкција

Народ Црне Горе цени вековне историјске, духовне и културне везе с Русијом, каже Мaслеников
Руски амбасадор: Москва пажљиво прати шта се дешава у Црној Гори, народ је против санкцијаGetty © Soeren Stache/dpa

Амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников изјавио је да су руско-црногорски односи у дубокој кризи и захтевају обнављање за шта је потребна политичка воља и прави дијалог.

"Можете да се не слажете у нечему, али морате да слушате једни друге. Русија пажљиво слуша шта се дешава у Црној Гори, прати мишљење народа од којег више од 70 одсто иступа против санкција Русији, док је 80 одсто против забране руских медија", рекао је Маслеников на прослави Дана Русије у Подгорици, преносе подгорички медији.

Он је нагласио да је за пет година, колико је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори, више пута имао прилику да се увери колико народ Црне Горе цени вековне историјске, духовне и културне везе са Русијом.

"Уверен сам да кључ за нормализацију и развој наших билатералних односа лежи, не у Подгорици, већ у Беранама, Никшићу, Херцег Новом, Андријевици, Тивту, Пљевљима, Будви, Плужинама, Зети, Жабљаку, Мојковцу, Даниловграду и Перасту, где су Руси прије 325 година почели да уче навигацију, као и у Котору, где је пре 220 година отворен први руски конзулат на Балкану", рекао је Маслеников.

Када је реч о економској сарадњи, Маслеников је рекао да руски инвеститори чине 11 одсто свих директних страних инвестиција у Црној Гори, што је 112 милиона евра.

"У Црној Гори је прошле године боравило 247.000 руских туриста, што је 10 одсто од укупног броја туриста", истакао је Маслеников.

Говорећи о спољној политици Русије, Маслеников је рекао да је она предвидљива, да није усмерена ни против кога, нити против било чијих интереса, већ је усмерена на развој партнерства са свим земљама.

"Русија заједно са све већим бројем земаља светске већине ради на стварању хармоничног и праведног мултиполарног светског поретка заснованог на равноправној сарадњи", рекао је Маслеников.

Он је нагласио да Европа треба да буде у добрим односима са Русијом да би остала један независних центара развоја, те истакао да је Москва спремна за то.

Обељежавању Дана Русије у Подгорици присуствовали су председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

image