Србија и Балкан

Вулин одговорио на претње Џејмса Рубина: "Није српски ћутати"

Срби су искрени пријатељи Русије и Кине, али не због пропаганде већ због осећаја да буду тамо где је слобода, поручио је потпредседник Владе Србије
Вулин одговорио на претње Џејмса Рубина: "Није српски ћутати"© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Џејмс Рубин је званични цензор САД-а за Балкан и "заправо цензор за Србе", поручио је потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин након што је некадашњи сарадник Мадлен Олбрајт запретио како информације из руских и кинеских извора не смеју проћи у Европу, осим ако су обележене као "лажи" "Мејд ин Кремљ" или "Мејд ин Пекинг".

"Рубин се бори се против руских и кинеских дезинформација америчким дезинформацијама. Није Џејмс Рубин навео пример ни једне руске или кинеске лажи, али ја могу да му наведем бројне примере западних лажи. Да је у Сребреници био геноцид, да је бомбардовање Србије хуманитарна операција, да ће СР Југославија бити сачувана, да Садам Хусеин има оружје за масовно уништење, да се НАТО неће ширити на Исток, да ће Мински споразум бити поштован, да ће Дејтонски споразум бити неизмењен, а да ће Бриселски споразум бити спроведен", рекао је Вулин.

"Најбољи ученик Мадлен Олбрајт", како истиче Вулин, сматра да су Срби пријатељи Русије и Кине и да је то последица пропаганде.

"Истина је на средини, Срби јесу искрени пријатељи Русије и Кине, али не због пропаганде, већ због непогрешивог српског осећаја да буду тамо где је слобода", истиче Вулин.

Подсећајући како је Рубин изјавом за албански сервис "Гласа Америке" упутио спретњу председнику Србије Александру Вучићу "да би САД могле да преиспитају његову прошлост" ако Србија не забрани руске и кинеске медије, Вулин додаје да Александар Вучић има разлога да се поноси својом борбом за српски народ, "и као новинар, и као опозициони политичар и као министар информисања".

"А ми Срби смо поносни на нашег председника, и на његову прошлост и на његову будућност, а да је неко поносан на Рубина, не би га стрмоглавили из Стејт департмента у Тирану да саставља спискове лица за санкције. Испред Џејмса је циљ који ни Мадлен Олбрајт, ни његова супруга Кристијана Аманпур нису остварили, да од Срба створе народ који прихвата њихову лаж као своју истину", истакао је потпредседник српске владе.

Превелик је то задатак за цензора из САД-а, али, како наводи, "можда није за оне Србе који се радо јављају на конкурс за достављаче и издајнике". Вулин је рекао да ће се "ваљда" овај пут огласити и његове колеге из владе, јер "можда Џејмс не заслужује њихову пажњу, али они не треба да се плаше да заслуже његову пажњу".

"Није срамота трпети лажи и санкције, али јесте срамота ћутати када се прети председнику Србије, јер да је он ћутао они никада не би имали прилике ни да ћуте, ни да говоре. Није срамота бити смењен од стране ЦИА, али је срамота ћутати када се од Срба тражи да забораве свако добро које нас везује са Русима и Кинезима. Није српски ћутати, јер да Руси и Кинези ућуте када уследе напади на Србију и Српску не би се чуо ни глас Срба. Нема цензуре без аутоцензуре", поручио је потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин који је на листи америчких санкција.

image