Србија и Балкан

Примарни интерес Српске повезивање са Србијом: Приоритет ауто-пут Бањалука–Београд

Вршилац дужности директора Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Недељко Ћорић је изјавио да је приоритет заједничка деоница ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине, коју финансирају Република Српска и Србија
Примарни интерес Српске повезивање са Србијом: Приоритет ауто-пут Бањалука–Београд© TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Тренутно приоритетан пројекат у саобраћајној инфраструктури Републике Српске је изградња заједничке деонице ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине, коју финансирају Република Српска и Србија, изјавио је данас вршилац дужности директора Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Недељко Ћорић. Он је истакао да је та деоница приоритетна за Републику Српску, јер ће повезати Бањалуку са Београдом. Ћорић је подсетио да је из Србије најављена уплата још 10 милиона евра за овај пројекат.

"У складу са оперативним планом финансирања Владе Републике Српске и Србије, ми смо већ обезбедили и инвестирали 20 одсто наших средстава, очекујемо да ће и Република Србија обезбедити планираних 80 одсто. Радови се одвијају несметаном динамиком, а у договору са извођачем и надзором, ту динамику ћемо у наредном периоду и интензивирати", објаснио је Недељко Ћорић.

Напоменуо ја да се завршетак изградње нових деоница ауто-путева кроз Републику Српску очекује до краја 2025. године, уколико не дође до непредвиђених околности, које би тај рок могле померити на 2026. годину.

"Очекујемо да ћемо и други велики пројекат, чија је реализација у току, а ради се о дионици ауто-пута на Коридору 5 Це од Костајнице до Путниковог брда, завршити у 2026. години", изјавио је Ћорић.

Он је додао да је у завршној фази потписивање финансијског уговора за пројекат од Бијељине до Брчког, као и да се чека сагласност банке за потписивање уговора за деоницу Вукосавље–Брчко.

Подсетимо, у Србији је у току изградња деонице ауто-пута Кузмин–Сремска Рача, укупне дужине око 18 километара са мостом преко реке Саве, која представља део пројекта изградње ауто-пута Е-761, Београд–Сарајево. Почетак саобраћајнице је у близини постојеће петље Кузмин на ауто-путу Београд–Загреб и води све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче. 

У Републици Српској је иначе почела изградња деонице од Раче према Бијељини. У Бијељини је у септембру 2022. године почела изградња прве деонице ауто-пута који би требало овај град у Републици Српској да повеже са Србијом.

Ово је први део изградње "прстена", који ће кроз Републику Српску ићи преко Бијељине и Брчког, ка Тузли и Сарајеву. С друге стране "кружног тока", две престонице ће бити повезане преко новог ауто-пута "Милош Велики", од Котромана код Пожеге, преко Вишеграда и Рогатице, до Сарајева.

image