Србија и Балкан

Једно прича, друго ради: Како Хил види односе Срба и Американаца

Кристофер Хил, прекаљени амерички дипломата, у изјави поводом америчког Дана независности покушао је прикаже шта повезује Србију и Америку
Једно прича, друго ради: Како Хил види односе Срба и Американаца© Amir Hamzagic/ATAImages

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, поводом америчког Дана независности,  изјавио је да Американци и Срби имају више сличности него разлика.

"Често знам да кажем да Американци и Срби имају нешто заједничко, а то је да не волимо када нам се говори шта да радимо и у том духу смо открили да доста тога можемо да постигнемо заједно", рекао је Хил у интервјуу објављеном у "Куриру".

Међутим, Хил се није сетио да објасни зашто, упркос томе што је свестан српског менталитета који не прихвата наређења споља, већ годинама покушава да наређује Србији.

Хил, који је већ деценијама на Балкану, на сваку годишњицу НАТО агресије у Србији изјављује како би Срби требало да забораве прошлост, као и бомбардовање које је 1999. спроведено на иницијативу Вашингтона.

"Морате да гледате унапред", често говори Хил када се спомене тема НАТО бомбардовања.

Амерички амбасадор такође свакодневно од Србије тражи да уведе санкције Русији, наводећи да су многе мале европске државе увеле санкције и претрпеле последице због тога, али да је то исправан потез.

"Верујем да ће и Србија то схватити, никад није касно да се учини права ствар", рекао је Хил својевремено.

Амерички амбасадор се често меша и у унутрашњу политику Србије, сугеришући како би требало да изгледа састав Владе Србије.

Тако је често истицао да Сједињене Америчке Државе не желе да виде Александра Вулина на министарском месту.

Након што је формирана актуелна влада, а у њој место потпредседника припало Вулину, Хил се опет огласио наводећи да је разочаран што у новој влади види Вулина, као и Ненада Поповића.

Осим мешања у политичка дешавања у Србији, Хил се често меша и у друштвена. Недавно је коментарисао забрану одржавања фестивала "Мирдита, добар дан", наводећи да му није јасна одлука Министарства унутрашњих послова, иако је образложено да је у питању скуп високог безбедносног ризика, посебно имајући у виду да је тенденциозно заказан за Видовдан.

Ово није први пут да се Хил противио одлуци МУП-а, јер се слично десило и 2022. године када је забрањена шетња Београдом у склопу Еуропрајда, али је Хил упркос томе изјавио како је "сигуран да ће Парада поноса да функционише".

image