Србија и Балкан

Хил: Многе мале земље су увеле санкције Русији због вишег интереса иако трпе штету, то мора и Србија

САД би волеле да увођење санкција Русији буде део пута Србије ка "евроатлантском систему", поручио је амерички амбасадор
Хил: Многе мале земље су увеле санкције Русији због вишег интереса иако трпе штету, то мора и Србија© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Многе мале земље су увеле санкције иако им то наноси штету, али су то ипак урадиле, јер је то у вишем интересу и у интересу веће групе каква је ЕУ, изјавио је амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил.

"Волели бисмо да Србија уради исто и да то буде део њеног пута ка евроатлантском систему", додао је он у одговору на питање "Гласа Америке" да прокоментарише сазнања РТ Балкан о томе како се председник Србије Александар Вучић оштро успротивио да у завршну декларацију скорашњег неформалног скупа у Атини уђе одредба о увођењу санкција Русији.

Говорећи о писму групе парламентараца из САД и ЕУ у којем се на Запад апелује да пооштри политику према Београду у контексту дијалога са Приштином уз тврдње да тренутни приступ не функционише, Хил је у интервјуу за амерички медиј изјавио да "не креирате политику због успеха, него зато што је исправна."

Како напомиње, САД би волеле да виде договор заснован на формирању Заједнице српских општина, како би Срби на северу КиМ знали "која су правила игре."

"Ми признајемо Косово и волели бисмо да се придружи међународним организацијама јер мислимо да је то најбоље за Косово, али и за стабилност региона. То је наша политика, и мислим да је исправна без обзира на то да ли је успешна или не. Игра није завршена", рекао је Хил.

Говорећи о америчким санкцијама које су уведене директору БИА Александру Вулину, али и одлуци Београда да америчке санкције не призна, Хил је истакао да САД имају "проблем с њим, са његовим опредељењем", и да је став Вашингтона "да га треба санкционисати."

"И видим да тај став не деле власти у Србији, али наш је став веома јасан… Разочарање значи да нису испуњена ваша очекивања", изјавио је Хил.

"Не браним 'Пинк', али..."

Коментаришући своју одлуку да на друштвеној мрежи Икс (некадашњи Твитер) подели видео у којем се појављује и Жељко Митровић, а који се затим упустио у интензивну проамеричку кампању, Хил је устврдио да у питању није био покушај регрутовања ТВ "Пинк" у "наш процес."

"Телевизија 'Пинк' је донела одлуку, не због мене, него зато што мисле да је будућност ове земље на Западу. На њима је да одлуче како ће се представити гледаоцима", рекао је Хил.

Додао је да није овде да суди и да говори о томе шта су они попут Митровића радили у прошлости, већ шта раде сада.

"А сада износе аргументе за које мислим да их треба чешће износити у Србији – да је Србија земља у срцу Европе и да треба да буде део евроатлантских структура", истакао је Хил.

Упитан да ли сматра да ће се његове изјаве протумачити тако да "брани" ТВ "Пинк" и Жељка Митровића, Хил је рекао да не сматра да брани било кога.

"Браним идеју да Србија треба да гледа напред и надам се да ће и други то тако видети. Не браним никога, само износим чињенице. Да ли желите да људи гледају напред, или да наставе да гледају уназад? Ја бих волео да људи гледају напред", рекао је он.

image