Србија и Балкан

Геј парада у Београду: Неисплатива инвестиција Запада и нова провокација америчке амбасаде (ФОТО)

Изгледа да је толеранција коју поседују Срби и један од разлога због чега се Запад одлучио на провокацију преко америчке амбасаде и Кристофера Хила
Геј парада у Београду: Неисплатива инвестиција Запада и нова провокација америчке амбасаде (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Чини се да представници геј лобија у Србији више нису рентабилни финансијерима са Запада, па је овогодишњи "прајд" протекао готово незапажено. 

Осим што су затворене централне градске улице, на шта су Београђани навикли због бројних манифестација, овај пут изостала је реакција већинског становништва док се омања група припадника ЛГБТ заједнице прошетала у круг - од Мањежа до Мањежа.

Изузетно јаке полицијске снаге обезбеђивале су хомосексуалце, лезбејке, транссексуалце и друге, иако их нико није нападао, што значи да су грађане Србије опет коштали, јер се припадницима МУП-а плата исплаћује из буџета који пуне порески обвезници Србиje. 

Мања група православних верника изразила је протест на почетку Булевара Краља Александра где је била граница шетње тј. ограда до које се шетало, али је све протекло мирно.

Или ипак није?

Наиме, као да америчкој амбасади није било довољно то што су пре неколико дана провоцирали српски народ твитом "Кад се Национална гарда Охаја у Србију врати", што је у Србима била асоцијација на НАТО агресију 1999. године, овај пут су отишли и корак даље. 

На званичном профилу амбасаде објављене су две фотографије на којима се види младић огрнут заставом дугиних боја са државним грбом Србије, што је у Србији кажњиво законом, такође поделили су и слику на којој је упућена подругљива порука "Ани" са јасном алузијом на премијерку Србије Ану Брнабић. 

Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије у члану 41 јасно каже:

Новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара казниће се за прекршај правно лице:

1) ако употреби заставу, химну или грб Републике Србије у облику или са садржином или мелодијом који нису утврђени Уставом Републике Србије или законом (члан 2. став 2. овог закона).

Такође, закон каже следеће у члану 42:

Новчаном казном од 40.000 до 400.000 динара казниће се за прекршај правно лице ако истакне заставу или грб Републике Србије који су оштећени или неподобни за употребу (члан 6. овог закона).

Грађани Србије, нису се пуно бавили геј парадом, живели су свој живот и пустили друге да живе. Изгледа да је толеранција коју поседују Срби и један од разлога због чега се Запад одлучио на провокацију преко америчке амбасаде и Кристофера Хила.

Извргавање руглу државног симбола сасвим је довољан показатељ докле су западни лобисти стигли, када ни са таквим наративом не могу да испровоцирају већинску Србију.

Службена лица напала новинара

На друштвеним мрежама појавио се и снимак како неидентификовани мушкарци који су се представили као службена лица гурају новинара КТВ Немању Шаровића и спречавају га да постави питање амбасадору Кристоферу Хилу, што је забележено камером.

Шаровић је разговарао са амбасадором, а онда су непознати мушкарци почели да га гурају и померају.

На његово питање ко су, одговорили су "Службена лица", али легитимацију на захтев нису показали, иако су по закону дужни да је покажу када се то од њих затражи. 

image