Србија и Балкан

Скоро 100.000 грађана БиХ одрекло се држављанства од 1996. године

Разлози одласка из БиХ најчешће су бољи радни и животни услови, олакшана путовања, студирање у иностранству, али и захтеви државе у коју се одлази да се одрекнете држављанства, пишу бањалучке "Независне новине"
Скоро 100.000 грађана БиХ одрекло се држављанства од 1996. годинеwww.globallookpress.com © © Haris Memija

Од 1. јануара 2000. па закључно са 31. мајем ове године 11.190 странаца добило је држављанство Босне и Херцеговине, док се од 1. јануара 1996. па до 31. маја ове године БиХ држављанства одрекло 99.933 грађана, потврђено је бањалучким "Независним новинама" из Министарства цивилних послова БиХ.

У преводу, пишу "Независне", на девет грађана БиХ који су одлучили да могу без БиХ папира дошао је један странац коме су ти документи били потребни.

Разлози одласка из БиХ најчешће су бољи радни и животни услови, олакшана путовања, студирање у иностранству, али и захтеви државе у коју се одлази да се одрекнете држављанства, јер она не дозвољава да њихово буде издато као двојно, какво је на пример држављанство БиХ.

Само у последње три године БиХ држављанства одрекло се 9.000 грађана.

С друге стране, појашњавају упућени у ову проблематику, разлози странаца да дођу у БиХ и узму папире ове земље могу бити ступање у брак, посао и друго.

Демограф Александар Чавић истиче да је број оних који су се одрекли држављанства БиХ много мањи од укупног броја оних који су се заиста одселили из ове земље.

Подсећа да грађани који се одрекну држављанства због папира државе у коју одлазе, могу у сваком тренутку опет затражити држављанство БиХ јер на то имају право по рођењу, школовању и слично.

Чавић, међутим, појашњава да нико од 11.190 особа које су у претходних 25 година затражиле држављанство БиХ није неко ко је већ имао ове папире, јер су процедуре за враћање у држављанство БиХ другачије од захтева за стицање држављанства.

Према речима Чавића, тек ће се видети да БиХ у демографском смислу не ради ништа на очувању своје популације.

"Проблем је што смо изгубили репродуктивну и радну есенцију, налазимо се у неповољном положају, а ништа не радимо да управљамо процесима", навео је демограф.

И економиста Славиша Раковић истиче да бројке којима баратају надлежни нису коначне јер БиХ са одређеним бројем држава има потписане споразуме о међусобном признавању двојног држављанства.

"Бројеви су сигурно већи. Ту треба имати у виду да велики број држављана БиХ остварује држављанство у Србији и Хрватској, тако да ми не знамо колико тих људи тренутно борави на простору БиХ, а колико њих у ствари живи у суседним земљама", наглашава Раковић и додаје да бар четвороструко више људи из БиХ од ових званичних бројки борави што привремено, што за стално ван земље.

Управо због чињенице да је број одлазака из БиХ енорман, Раковић сматра и да је бројка од 11.000 странаца који су добили држављанство БиХ занемарива, да не значи никакав поправак, већ да друштво и држава у овој причи извлаче дебљи крај.

image