Србија и Балкан

Столтенберг: "Косово" остаје без воде за пиће до 2050

Климатске промене могу имати штетне последице и по тзв. Косово и по присуство НАТО на терену, рекао је генерални секретар блока
Столтенберг: "Косово" остаје без воде за пиће до 2050© AP Photo/Matt Rourke

Тзв. Косово би се до 2050. године могло суочити са недостатком воде за пиће, наводи се у извештају генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

Северноатлантски савез се, иначе, бави проценом утицаја на климатске промене и безбедност, преноси "Кљан Косова".

У документу објављеном 9. јула, наводи се да убрзавање климатских промена има "дубок утицај на безбедност савезника" и наглашава потребу да НАТО остане у стању да испуни своју сврху у окружењу које се брзо мења".

"Косово" је такође део извештаја, због чињенице да тамо постоји мисија са око 4.500 савезничких и партнерских трупа које делују широм земље као део НАТО снага (Кфор).

Столтенберг је у извештају навео да је југоисточна Европа, укључујући тзв. Косово, идентификована као једна од "врућих тачака" планете.

"Убрзано загревање атмосфере у региону доводи до екстремних временских појава, као што су пожари 2017. и 2022. године, и тешких поплава које је Косово доживело 2023. Очекује се да ће такви догађаји бити све учесталији и интензивнији. Заједно са социо-економском угроженошћу Косова и изазовним безбедносним окружењем, климатске промене могу имати штетне последице и по Косово и по присуство НАТО на терену", нагласио је Столтенберг у извештају.

У извештају се истиче да је Кфор трећи безбедносни одговор, после Косовске полиције и Еулекса, са којима се ради у блиској сарадњи.

Поред тога, у документу се наводи да НАТО саветодавни и тим за везу (НАЛТ) и даље подржава безбедносне организације на Косову које врше цивилну контролу и демократски надзор.

"Подршка НАЛТ-а за изградњу капацитета тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) покрива реаговање на кризне ситуације, управљање катастрофама и цивилну заштиту", истиче се у извештају.

image