Србија и Балкан

Месец дана чекања за термин за пасош: На којим општинама су највеће гужве?

Колапс је проузрокован јер се поклопило реновирање полицијских станица на Палилули и у Гроцкој, као и објекта у Љермонтовој улици на Вождовцу
Месец дана чекања за термин за пасош: На којим општинама су највеће гужве?© MUP Srbije

Гужве на шалтерима полицијских станица, које су почеле у мају уочи сезоне годишњих одмора, још су актуелне.

Да бисте заменили пасош или личну карту, на први слободан термин за заказивање преко е-управе чекаћете у просеку месец дана.

Увидом у систем е-управе види се да је највеће оптерећење на општини Нови Београд, где још увек није отворен нови, слободан термин, јер је могуће заказати само до 30 дана унапред. Међутим, данас се могло видети да је 12. август заузет, док 13. август није отворен као опција.

Нешто растерећенија ситуација је у општинама Стари град и Чукарица, где је заказивање могуће обавити и за 8. август.

Најмања гужва је, судећи по слободним терминима, у полицијској станици Раковица, где је 6. август још увек слободан.

Како незванично сазнајемо, поред летње сезоне, колапс је проузрокован јер се се поклопило реновирање полицијске станице на Палилули, познате као "бела кућа", објекта у Љермонтовој улици на Вождовцу, као и станице у Гроцкој.

"Делатности из области Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова обављаће се у згради СИВ 3, на Новом Београду, на адреси Омладинских бригада 1, због реконструкције објекта у Љермонтовој улици која ће трајати годину дана", саопштио је МУП пре више од годину дана, али радови још нису готови.

Грађанка општине Палилула, једне од највећих у Београду, каже за наш портал да је имала проблеме и приликом захтева за издавање возачке дозволе и пасоша.

"Око Васкрса сам покушала да аплицирам преко е-управе за издавање новог пасоша, али све је било попуњено тридесет дана унапред. Иначе, термин је и могуће добити само у наредних месец дана. Онда свако јутро отварате портал, у нади да ћете термин ипак наћи", каже она. Додаје да је заказани термин поштован и да се на израду документа чекало седам дана, како је речено.

Међутим, непријатно искуство је имала приликом захтева за издавање возачке дозволе.

"Тада није била претерана гужва око термина, али нам приликом обавештења е-управе путем мејла да је захтев обрађен није назначено да из центра града по документ треба да одем у Борчу, јер су тамо преусмерили све послове", наводи она и наглашава да су просторије полицијске станице у Борчи премале да приме све људе са Палилуле.

Из МУП-а су за РТ Балкан рекли да је, као и сваке године у време годишњих одмора, а нарочито током летњих месеци, појачано интересовање грађана за подношење захтева за издавање пасоша.

"Када је у питању подношење захтева за издавање личних докумената на територији града Београда, грађанима са пријављеним пребивалиштем на овој територији омогућено је да захтеве за издавање личних докумената поднесу у било којој полицијској станици, као и у СИВ-у", кажу из МУП-а.

Додају да сви грађани који немају заказан термин преко е-управе, захтев за издавање личних докумената могу да поднесу у једној од 17 полицијских станица и 10 испостава сваког радног дана од 7 до 20 часова, и наглашавају да нико неће бити враћен.

"Предност приликом подношења захтева имају старије особе, труднице, инвалиди, као и грађани који су за издавање пасоша уплатили таксу по хитном поступку. Законски рок за издавање пасоша је 30 дана од дана подношења захтева, али у пракси је тај рок знатно краћи - од седам до десет дана", истакли су из министарства.

Од почетка године до данашњег дана, преко е-управе заказано је 514.378 термина за подношење захтева за издавање личних карти и пасоша, док је за подношење захтева за замену возачких дозвола заказано 13.178. термина.

image