Србија и Балкан

Гужва пред сезону одмора: Термин за издавање пасоша чека се и по месец дана (ВИДЕО)

У Полицијској станици Нови Београд први слободан термин за подношење захтева за путни и лични документ је 15. јун у 8 часова. Хитан документ се може добити уз уплату таксе у износу од 5.000 динара
Гужва пред сезону одмора: Термин за издавање пасоша чека се и по месец дана (ВИДЕО)© РТ Балкан

Полицијска управа за Град Београд прима захтеве за добијање личних докумената у 17 полицијских станица и 10 полицијских испостава, а са почетком летње сезоне и коришћења годишњих одмора почиње и повећано интересовање грађана, првенствено путних исправа, изјавила је данас Бојана Дуловић, начелник Одељења за путне исправе Управе за управне послове ПУ за град Београд.

Она је рекла да се захтеви могу предати непосредно доласком и то чекањем свог редач, или заказивањем термина путем Портала еУправе, пренео је Танјуг.

У Полицијској станици Нови Београд први слободан термин за подношење захтева за путни и лични документ је 15. јун у 8 часова.

"Сваки грађанин који дође лично предаће захтев и његов посао ће бити завршен – странка неће бити враћена. Грађани могу да предају захтев на било којој општини, без обзира на место пребивалишта", казала је Дуловићева.

Мањак термина за издавање нових путних елемената резултат је и реновирања две важне зграде МУП-а у Београду. Због радова затворени су МУП у Љермонтовој улици и МУП Палилула, два врло важна пункта Министарства унутрашњих послова у Београду. Први је углавном задужен за издавање и контролу саобраћајних и возачких дозвола, а други је на општини која, према последњем попису из 2022, броји више од 182.000 становника и трећа је најмногољуднија општина у Београду. Сви предмети из Љермонтове премештени су у зграду МУП-а СИВ 3 на Новом Београду, а обрада захтева за Палилулу ради се у МУП-у Борча. 

За подношење захтева за пасош, према речима Дуловићеве, потребна је лична карта, стара путна исправа и уплата таксе од 3.600 динара. Оглашавање путне исправе неважећом кошта 1.040 динара.

"Кад су малолетна деца у питању захтев подносе оба родитеља присутна са својим важећим личним картама. Уколико један родитељ није у могућности да присуствује своју сагласност може дати оверену од стране надлежног органа или доказу о самосталном вршењу родитељског права – када један родитељ самостално брине о детету", рекла је Дуловићева.

Она је додала да се хитан документ може добити уз уплату таксе у износу од 5.000 динара.     

image