Свет

Зеленски (не)очекивано проглашен за личност године магазина "Тајм"

Амерички магазин похвалио председника Украјине за коришћење "оружја дигиталне ере" у борби против Русије, нагарду поделио са "духом Украјине"
Зеленски (не)очекивано проглашен за личност године магазина "Тајм"www.globallookpress.com © Cover Images

Председник Украјине Владимир Зеленски именован је за личност године утицајног америчког магазина "Тајм".

"Овогодишњи избор био је најлакши новијој историји", написао је одговорни уредник "Тајма" Едвард Фајзентал, објашњавајући да је „невезано за то да ли борба за Украјину особу испуњава са надом или страхом, Владимир Зеленски је инспирисао је свет на начин који нисмо видели деценијама".

Амерички магазин није крио речи хвале за украјинског председника, наглашавајући његов "ласерски фокус" на привлачењу пажње западне јавности и разумевање да је "пажња највреднија валута на планети".

"Да је неко други водио Украјину, руска застава би се можда вијорила са зграде украјинског парламента у Кијеву. Али готово је сигурно да би Мекдоналдс недалеко од Црвеног трга, симбол постхладноративске глобализације, и даље био ту. Вештина Зеленског у коришћењу оружја дигиталне ере значила је да су пословни лидери и политичари били приморани да реагују и заузму став, хтели они то или не", закључио је уредник "Тајма".

Он наводи да је Зеленски нашао и на удару одређених критика, укључујући то да је умањивао претњу "руске инвазије", као и да су његови чести састанци са познатим личностима са Запада често деловали неумесно у тренутку када велики број људи гине широм земље. Неки људи доводе у питање његову "посвећеност ослобађању Украјине од Путиновог терора, без да изазове трећи светски рат", наводи амерички лист.

Ипак, уредништво "Тајм" магазина сматра да је украјински председник залужио ову награду, и поред тога што можда није довољно посвећен "одбрани од руске тираније". "Зато што је доказао да је храброст заразна колико и страх, зато што је подстакао људе и народе да заједно стану у одбрану слободе, зато што је подсетио свет на крхкост демократије и мира, Владимир Зеленски је личност године", закључује Фајзентал.

Америчком часопису очигледно није сметало то што украјински председник упорно одбија да преговара о миру и пролонгира сукоб у сопственој држави, као ни то што активно цензурише медије који не желе да прате "правоверје" његовог режима, али то не би требало превише да чуди, пошто је исти тај "Тајм" магазин 1938. године за личност године прогласио ни мање ни више него - Адолфа Хитлера!

Поред Зеленског, амерички часопис одао је пошту и "духу Украјине", који су описали као "бескрајне појединце, унутар и изван државе, који су се борили, понекад и иза сцена".

Иако није формална награда, титула "личности године" часописа "Тајм" традиционално привлачи пажњу јавности, од када је први пут додељена 1927. године. На насловници магазина нашле су се многе (мање или више) историјске личности, од Махатме Гандија и Мартина Лутера Кинга до Грете Тунберг и Илона Маска.

Поред Зеленског и украјинског "духа", магазин "Тајм" је почаст одао и иранским женама, које су добиле титулу "хероја године".

image