Свет

"Фајненшел тајмс": Зеленски у друштву преваранта са Бахама

Украјински лидер позван на форум са бројним америчким званичницима, али и са директором криптоплатформе који је оптужен за финансијске преваре
"Фајненшел тајмс": Зеленски у друштву преваранта са Бахамаwww.globallookpress.com © via Globallookpress.com

"Њујорк Тајмс" организовао је форум на којем би требало да учествују бизнисмен Самјуел Бенкман-Фрид, украјински председник Владимир Зеленски, америчка министарка финансија Џенет Јелен и градоначеленик Њујорка Ерик Адамс.

Ништа не би било необично, да украјински лидер на поменутом форуму не учествује са "преварантом са Бахама", како је "Фајненшел тајмс" назвао Бенкмана-Фрида, директора крипто платформе ЕФ-ТЕ-ИКС. Велике суме новца поверилаца ове платформе потрошене су на ставке које немају везе са бизнисом, попут куповине некретнина на Бахамима.

Амерички адвокат Џејмс Бранли из канцеларије "Саливан и Кромвел" је међу правницима који су именовани да приведу крају процедуру банкрота ЕФ-ТЕ-ИКС-а, а на суду је случај Бенкмана-Фрида описао речима "цар је у ствари го".

Стечајни управник ЕФ-ТЕ-ИКС-а Џон Реј трећи имао је још оштрије критике на рачун власника и његових најближих сарадника.

"Никада у својој каријери која траје 40 година, нисам видео такво комплетно одсуство корпоративних контрола и потпуни мањак веродостојних финансијских информација као овде. Од спорног система интегритета и мањкавог надзора, до концентрације контроле у рукама неискусних, припростих и потенцијално компромитованих индивидуа. Ситуација је без преседана", оценио је он.

Према налазима овог експерта, који је 2001. године надгледао стечај "Енрона", некадашњег америчког енергетског џина, први увиди указују на велике и озбиљне преваре, као и на лоше управљање, објавио је лондонски "Гардијан".

У егзотичном седишту ЕФ-ТЕ-ИКС-а на Бахамима владало је правило да Бенкмана-Фрида не упошљавају повериоци, тако да он никада није лично разговарао са клијентима, али је истовремено користио софистициране апликације које су служиле да се све поруке поништавају након кратког времена. Слично је саветовао и најближе сараднике.

О каквом је пословном моделу било реч, сведочи и чињеница да је Бенкман-Фрид, по сопственим речима, "случајно" пребацио осам милијарди долара на рачун криптотрговинске фирме "Арамеда", коју је са Бахама водила његова бивша девојка Каролина Елисон.

У међувремену, на судске папире који у случају банкрота ЕФ-ТЕ-ИКС-а тек почињу да се гомилају, како на Бахамима, тако и у америчкој држави Делавер, Бенкман-Фрид је у први мах реаговао бурно.

"Је...и регулатори, они ствари само чине горима", али касније се извињавао и правдао речима да је био непромишљен и превише оштар.  

Међу бројним твитовима које са Бахама Бенкман-Фрид, великодушни донатор Демократске странке САД (други највећи донатор након Сороша) и један од оснивача фонда "Помоћ за Украјину" и даље објављује, један је изазвао лавину гнева у јавности. Коврџави момак у раним тридесетим, наиме, најавио је да ће 30. новембра учествовати на форуму "Дил бук" у организацији "Њујорк тајмса".

Организатор скупа Ендру Рос Соркин изјавио је да га многи питају да ли и даље намерава да 30. новембра интервјуише Самјуела Бенкман-Фрида.

"Радујем се томе, ништа није искључено. Има много важних питања која морају да му се поставе", поручио је Рос Соркин.

"Како особа која је украла милијарде долара сада говори на једном самиту као слободан човек?", питање је које је ових дана популарно у дебатама на Твитеру.

image
VV inauguration
banner