Свет

Председница Грузије тражи од суда укидање закона о страним агентима

Саломе Зурабишвили ће поднети захтев за оцену да ли је усвојени закон у складу са чланом 78 грузијског устава, који подразумева да су уставни органи дужни да предузму све мере да обезбеде пуну интеграцију земље у ЕУ и НАТО
Председница Грузије тражи од суда укидање закона о страним агентимаwww.globallookpress.com © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Грузијска председница Саломе Зурабишвили поднеће данас Уставном суду захтев за оцену уставности и укидање закона о страним агентима, преноси ТВ "Пирвели".

"Председница ће данас оспорити 'руски' закон у Уставном суду, јер сматра да је закон који је усвојила партија Грузијски сан, антинационалан и неспојив са Уставом. Познато је да ће, уколико Уставни суд прихвати захтев председнице, њене интересе бранити Ека Беселија", навео је "Пирвели".

Беселија је објаснила да ће председница поднети захтев тражећи да се утврди да ли је усвојени закон у складу са чланом 78 грузијског устава, који подразумева да су уставни органи дужни да предузму све мере да обезбеде пуну интеграцију земље у ЕУ и НАТО.

"Захтевом се тражи обустављање деловања норме, док Уставни суд суштински не реши овај спор, односно у почетној фази не обустави важење овог закона", прецизирала је Беселија.

Осим тога, невладине организације данас планирају да поднесу захтев Уставном суду да утврди да ли је закон у супротности са члановима Устава о правима удруживања, једнакости и приватности.

Грузијски парламент усвојио је 14. маја у трећем и последњем читању закон "О транспарентности страног утицаја", упркос уличним протестима.

Грузијска председница  је 18. маја ставила вето на закон о страним агентима, назвавши га "руским" и "неуставним". 

image