Русија

Кремљ: Грузија само жели да се заштити од спољног утицаја, Москва није умешана

Чињеница је да Запад покушава да искористи тај унутрашњи политички процес као средство за изазивање антируских осећања, а Русија савршено разуме шта се дешава, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Грузија само жели да се заштити од спољног утицаја, Москва није умешанаGetty © Kanus/ullstein bild

Предлог закона о страним агентима у Грузији не може никако да се повезује са руским утицајем. То само значи да земље чине све да се заштите од страног утицаја, а то је уобичајена пракса, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Тај предлог закона никако не би требало да се зове руски. Чињеница је да су, ипак, Сједињене Америчке Државе, које су то смислиле, вероватно прве почеле да прате њену унутрашњу политичку ситуацију и они су били ти који су увели ту праксу", казао је Песков, истакнувши да је то сада нормална пракса огромног броја држава које чине све да заштите унутрашњу политику од спољног утицаја.

Он је напоменуо да све земље предузимају акције у овом или оном облику, али да сви предлози закона имају исти циљ.

"Чињеница је да Запад покушава да искористи тај унутрашњи политички процес као средство за изазивање антируских осећања. Москва савршено разуме шта се дешава", указао је Песков.

Владајућа странка "Грузијски сан" је раније овог месеца саопштила да ће поново увести закон којим се од организација које примају средства из иностранства захтева да се региструју као страни агенти или да се суоче са казнама.

Испред парламента је протествовала опозиција, која се противи усвајању овог закона, док су се грузијски посланици током расправе о њему потукли у парламенту.

Документ који грузијски парламент разматра је жестоко критикован на Западу, где је упоређен са сличним руским законом, али се притом не помиње амерички закон о страним агентима који је на снази још од 30-тих година 20. века, дакле готово сто година. 

Такође, Песков је потврдио да руски миротворци напуштају Нагорно-Карабах, где су боравили од јесени 2020. године.

Раније су азербејџански медији поделили снимак конвоја руске опреме који пролази кроз регионе Азербејџана у близини Карабаха.

image