Свет

Пољска додатно ојачава границу са Белорусијом

Потписан је споразум о постављању два додатна ланца (бодљикаве жице), као и да се појача електронска ограда, открио је пољски министар унутрашњих послова Томаш Семоњак
Пољска додатно ојачава границу са БелорусијомGetty © Maciej Luczniewski/NurPhoto

Власти Пољске одлучиле су да додатно ојачају пољско-белоруску границу бодљикавом жицом и електроником, изјавио је за "Жечпосполит" министар унутрашњих послова те земље Томаш Семоњак.

"Прошле недеље смо потписали споразум, који подразумева постављање два додатна ланца (бодљикаве жице) који ће спречити да се та баријера тако лако савлада. Планирамо и да појачамо електронску ограду, која ће давати сигнале о илегалним покушајима преласка границе. То су апсолутно неопходне радње", казао је Семоњак.

Према речима министра, сада је ситуација на граници са Белорусијом у смислу миграционог притиска постала много боља.

"Али у сваком тренутку се све може радикално променити", упозорио је пољски министар.

Средином 2021. године на пољско-белоруској граници окупило се неколико хиљада миграната у нади да ће ући у земље Европске уније.

Од тада неколико стотина илегалних имиграната сваког месеца покушава да уђе у Пољску.

Пољске власти појачале су безбедност граница, распоредиле војску и сузбијају покушаје илегалних имиграната, окривљујући Минск за миграциону кризу.

Белорусија негира све те оптужбе, рекавши да Пољска насилно протерује мигранте на њену територију и вештачки ескалира ситуацију са избеглицама.

Председник Белорусије Александар Лукашенко истакао је да Минск више неће обуздавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ због западних санкција, јер за то нема "ни новца ни снаге".

Пољска је већ подигла ограду на граници са Белорусијом. Ограда је дуга 186 километара, висока пет метара и кошта 1,6 милијарди злота (око 400 милиона долара).

image