Свет

Пољска и балтичке земље најавиле затварање граница с Белорусијом у случају "критичног инцидента"

"Ако дође до критичног инцидента, без обзира да ли је на пољској или литванској граници, одмах ћемо узвратити", поручио је министар унутрашњих послова Пољске Маријуш Камински
Пољска и балтичке земље најавиле затварање граница с Белорусијом у случају "критичног инцидента"www.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Пољска и балтичке државе ће у потпуности затворити границе са Белорусијом ако дође до "критичног инцидента", рекао је у понедељак пољски министар унутрашњих послова, усред растућих тензија на источном крилу НАТО-а.

"Ако дође до критичног инцидента, без обзира да ли је на пољској или литванској граници, одмах ћемо узвратити. Сви гранични прелази који су сада отворени биће затворени", рекао је Маријуш Камински током заједничке конференције за новинаре са својим литванским, летонским и естонским колегама.

Летонска гранична стража је средином месеца најавила размештање додатних граничних снага како би се супротставила ономе што је описала као растући миграциони притисак из суседне Белорусије.

Претходно је Пољска најавила размештање 10.000 додатних војника дуж своје границе са Белорусијом.

Миграциона криза у региону први пут је избила 2021. године, када се Белорусија испоставила као главна транзитна тачка за блискоисточне избеглице које покушавају да стигну до ЕУ.

Док су превирања углавном погодила Пољску, прелила су се и на Летонију и Литванију. Званичници у Минску су више пута негирали оптужбе да помажу мигрантима да пређу границу.

Пољска је раније овог месеца такође тврдила да су два белоруска хеликоптера нарушила њен ваздушни простор, што је Минск оштро демантовао.

image