Свет

Лукашенко упозорава на провокације: Јужно од нас је рат, западно још горе – Пољска и балтичке земље

Минск је донео одлуку о јачању државних граница, а председник Белорусије поручује да зна да се против земље спремају посебне јединице које би могле да доведу до провокација
Лукашенко упозорава на провокације: Јужно од нас је рат, западно још горе – Пољска и балтичке земљеGetty © Andrea Verdelli / Stringer

Против Белорусије спремају се провокације и припремају посебни одреди, упозорава председник Белорусије Александар Лукашенко и додаје да се већ зна ко ће бити предводници тих јединица. 

На састанку на којем су присуствовали и белоруски министар одбране и генерални секретар Савета безбедности, као и начелник Генералштаба Белорусије, Лукашенко је истакао да земља мора обезбедити одбрану државних граница и да "не сме допустити никакве случајне догађаје".

"Будност и још једном будност", поручио је Лукашенко и подсетио да се суседне земље милитаризују:

"Ми смо у посебној ситуацији: на југу је рат, на западу још горе – Пољска, Литванија, балтичке државе. Тамо се спремају одговарајући одреди, команданти су већ одређени."

Додао је да Минск већ зна неке од бораца тих одреда и открио да су у питању држављани Белорусије, који су спремни да "ратују против своје земље". 

Председник државног граничног комитета Белорусије на истом састанку открио је да Пољаци свакога дана врше ваздушно извиђање и патроле на граници са Белорусијом. То се ради уз помоћ ограде висине пет метара, са које се путем видео камера и на друге начине посматра ситуација на другој страни границе. У питању је, како каже, ограда која је постављена због миграната, а коју они, заправо, без проблема пролазе, преноси агенција Белта.

Белоруски медији додају да ће нова одлука о јачању границе, која је потписана данас, бити усмерена, пре свега, на разоткривање претњи по националне интересе Белорусије у граничном региону и на спречавање таквих акција. Претпоставља се и изградња нових објеката, опремање јединица савременим оружјем и техником, као и вежби за граничнике.

image