Свет

Асад поставио услов за састанак са Ердоганом: Повуците трупе из Сирије

Проблем није састанак, већ његов садржај, а то су подршка тероризму и повлачење (турских трупа) са сиријске земље, рекао је сиријски председник
Асад поставио услов за састанак са Ердоганом: Повуците трупе из Сирије© Tanjug/Saudi Press Agency via AP

Сиријски председник Башар ел Асад изјавио је данас да ће се састати са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом само ако се две земље усредсреде на кључна питања наводне подршке Анкаре "тероризму" и повлачењу турских снага са сиријске територије.

"Проблем није састанак, већ његов садржај. Шта је основа за састанак? Да ли би се тиме окончали проблеми, а то су подршка тероризму и повлачење (турских трупа) са сиријске земље? Ово је срж проблема", рекао је Асад новинарима у Дамаску.

Турска је прекинула везе са Сиријом 2011. након избијања сиријског грађанског рата, у којем је Анкара подржавала побуњенике који су желели да свргну Асада, док он сматра да су чланови побуњеничких снага терористи, подсећа Ројтерс.

Анкара је такође успоставила "сигурну зону" у северној Сирији где су тренутно стациониране турске трупе и извела је неколико прекограничних војних операција против милитаната за које тврди да угрожавају националну безбедност Турске. Ердоган је раније у јулу рекао да ће упутити позив Асаду за могуће разговоре о обнављању односа.

Сиријски лидер је додао да ће позитивно одговорити на сваку иницијативу која има за циљ унапређење билатералних односа, али да прво мора да се постави основа за такве разговоре.

image