Свет

Асад: Било је повремених састанака са Американцима

Увек постоји нада: чак и кад знамо да то неће дати никакве резултате, морамо да покушамо, рекао је сиријски председник говорећи о састанцима са представницима САД
Асад: Било је повремених састанака са Американцимаwww.globallookpress.com © © Iranian Presidency

Председник Сирије Башар Асад, који је под америчким санкцијама, изјавио је да су с времена на време одржавани састанци између представника Дамаска и Вашингтона, преноси портал "Мидл ист ај".

Сједињене Државе биле су прве које су прекинуле везе са Асадом на почетку избијања сукоба у овој земљи 2011. године, а ускоро су их следиле и бројне друге западне земље, као и оне арапске.

Међутим, прошле године Сирија се вратила у арапско окриље и покушава да обнови односе са богатим заливским земљама, америчким савезницима, настојећи да их придобије за помоћ у финансирању обнове државе, иако ће западне санкције вероватно одвратити инвестиције. 

"Америка је тренутно нелегално окупирала делове наше земље, али састајемо се с њима с времена на време, иако ти састанци ничему не воде", рекао је Асад на састанку са званичником Абхазије, а пренела је агенција Сана. 

Асад није детаљније објашњавао ко је укључен у те састанке нити о чему се на њима разговарало.

"Увек постоји нада: чак и кад знамо да то неће дати никакве резултате, морамо да покушамо", рекао је сиријски председник. 

Након избијања сукоба у Сирији, Сједињене Државе увеле су читав низ санкција, а 2020. године на снагу је ступио амерички закон познат као "Цезаров закон" који кажњава компаније које сарађују са Асадом.

image
VV inauguration
banner