Свет

Трамп изабрао сенатора Џејмса Дејвида Венса за кандидата за потпредседника САД

Одлучио сам да је Џејмс Дејвид Венс најдостојнија особа, написао је Трамп на друштвеној мрежи "Истина"
Трамп изабрао сенатора Џејмса Дејвида Венса за кандидата за потпредседника САДGetty © Drew Angerer

Кандидат републиканаца за председника Америке Доналд Трамп објавио је да је изабрао сенатора из Охаја Џејмса Дејвида Венса за потпредседника САД ако победи на изборима у новембру.

"Одлучио сам да је особа која је најдостојнија да буде потпредседник САД сенатор Џеј Ди Венс из велике државе Охајо", написао је Трамп на друштвеној мрежи "Истина".

Између осталог, Трамп је додао да је Венс био маринац, да је дипломирао на универзитету Охајо стејт, као и да је дипломирао право на Јејлу.

"Имао је веома успешну пословну каријеру у технологији и финансијама, а сада током кампање, биће веома усредсређен на народ за који се толико бриљантно борио, за америчке раднике и фармере Пенсилваније, Мичигена, Висконсина, Минесоте и још даље", поручио је Доналд Трамп .

Шта је Трампов потпредседнички кандидат писао о Украјини

Подсетимо, Џејмс Дејвид Венс је позвао колеге из Републиканске странке да се успротиве било каквој даљој помоћи Кијеву, након што је у извештају Пентагона доказано да Сједињене Америчке Државе не могу ефикасно да надгледају ток оружја које су испоручиле Украјини.

"Чињеница је да једноставно немамо појма где је отишло много нашег новца који шаљемо у Украјину. Корупција је измакла контроли, а то је још један разлог да одбијемо даљу помоћ Кијеву", казао је Венс.

Џејмс Дејвид Венс је тада послао допис колегама из странке, упозорио их на "системске неуспехе" у праћењу америчке подршке Украјини и позвао их да одбију сваку нову помоћ Кијеву.

У ауторском тексту за "Њујорк тајмс" у априлу Венс наводи да Бајденова администрација врши све већи притисак на републиканце да гласају за додатни пакет помоћи од више од 60 милијарди долара.

"Гласао сам против овог пакета у Сенату и даље сам против готово било каквог предлога да САД наставе да финансирају овај рат. Бајден није успео да објасни ни основно шта је Украјини потребно и како ће ова помоћ променити стање на фронту", писао је Венс.

Додао је да је помоћ од 60 милијарди долара само делић онога што би било потребно да се ситуација преокрене у корист Украјине и да ово није питање само новца, него да САД недостаје могућности да произведе оружја колико треба да се испоручи Украјини.

У поменутом тексту је говорио и производњи артиљеријских граната калибра 155 мм, рекавши да САД од почетка сукоба у Украјини удвостручиле производњу, што је само десети део оног што је потребно Украјини. Циљ администрације је да до краја 2025. достигне производњу од 1,2 милиона комада, што би, додаје, скупо коштало америчке пореске обвезнике.

Исти случај је и са ПВО системом "патриот". Указује да је Владимир Зеленски захтевао хиљаду ових система, а да САД тренутно производе 550 комада годишње, уз коментар да иако би се повећала производња на 650 и даље би била само трећина онога што Кијев захтева.

"Заговорници америчке помоћи Украјини су тврдили да је наш приступ био благодат за нашу економију, стварајући радна места овде у фабрикама које производе оружје. Али наши интереси националне безбедности могу бити – и често јесу – одвојени од наших економских интереса. Идеја да би требало да продужимо крвави и језиви рат зато што је то било добро за амерички бизнис је гротескна", истакао је Венс.

Између осталог, Џејмс Дејвид Венс је поменуо и катастрофалну ситуацију у украјинској војсци којој је потребно више од милион нових регрута, а да је просечна старост војника 43 године. Додаје да украјинска војска прибегава присиљавању мушкараца на службу, подсетивши на случај када су покушала да регрутује човека са дијагностификованим менталним инвалидитетом.

На крају текста, Џеј Ди Венс саветује Украјину да уколико жели да сачува своју војну снагу, заустави крвави рат и започне мировне преговоре, да је једино могуће уз повратак на границе из 1991.

Ко је Џејмс Дејвид Венс

Џејмс Дејвид Венс је гласни критичар америчке војне помоћи Украјини и подржава америчко финансирање Израела у рату против Хамаса.

Рођен је 2. августа 1984. године у Мидлтауну у Охају. Он је служио као маринац пре него што је студирао политичке науке и филозофију на Државном универзитету Охајо и стекао звање доктора права на Правном факултету Јејла 2013. године.

Постао је познат по својим мемоарима из 2016. године – "Елегија о брђанину" (Hillbilly Elegy) који описују његово одрастање у Мидлтауну. Мемоари су постали бестселер "Њујорк тајмса" 2016. и 2017. године и привукли значајну пажњу медија током председничких избора у САД 2016. године. Мемоари су били у финалу за Дејтонску награду за књижевност 2017. и добио је награду "Audie" за документарну литературу 2017. године.

Венс је покренуо своју прву политичку кампању за место у Сенату Охаја 2021. године и добио је републиканску номинацију након што га је подржао бивши амерички председник Доналд Трамп. На општим изборима победио демократског кандидата Тима Рајана. Био је ратни дописник и током рата у Ираку додељен је одељењу за односе са јавношћу Другог крила маринаца.

Преселио се у Сан Франциско где је радио у технолошкој индустрији за предузетничка улагања и био је директор у фирми "Mithril Capital" између 2016. и 2017. године. У јануару 2017. године Венс је постао сарадник Си-Ен-Ена, преноси Танјуг.

Венс је инвестирао у "Румбле", канадску онлајн видео-платформу популарну међу политичким десничарима. Када је реч о његовим ставовима, противи се абортусу и наговестио је да би могао да подржи федералну забрану абортуса након 15 седмице трудноће. Венс је предложио нацрт закона којим би брига о родној афирмацији малолетника постала кривично дело на основу федералног закона и којим би било блокирано коришћење средстава пореских обвезника за промену пола малолетника.

Такође, залаже се за ограничавање имиграција. Венс је рекао да САД не желе да се повуку из НАТО-а, али да сматра да би Вашингтон требало да преусмери фокус на источну Азију, као и да одређене европске чланице НАТО-а не издвајају довољно средстава за сопствену безбедност. Венс је у браку са бившом колегиницом са којом је заједно студирао право, Ушом Чилукури, од 2014. године и имају троје деце.

image