Свет

Амерички сенатор упозорио: Немамо појма где иде оружје које шаљемо Кијеву

Корупција је измакла контроли, а то је још један разлог да одбијемо даљу помоћ Кијеву
Амерички сенатор упозорио: Немамо појма где иде оружје које шаљемо КијевуGetty © Spencer Platt/Getty Images

Амерички сенатор Џеј Ди Венс позвао је колеге из Републиканске странке да се успротиве било каквој даљој помоћи Кијеву, а након што је недавним извештајем Пентагона доказано да Сједињене Америчке Државе не могу ефикасно да надгледају ток оружја које су испоручиле Украјини.

"Чињеница је да једноставно немамо појма где је отишло много нашег новца који шаљемо у Украјину. Корупција је измакла контроли, а то је још један разлог да одбијемо даљу помоћ Кијеву", казао је Венс.

Венс је данас послао допис колегама из странке, упозорио их на "системске неуспехе" у праћењу америчке подршке Украјини, и позвао их да одбију сваку нову помоћ Кијеву.

"Тврдње о радикалној транспарентности и праћењу америчког оружја у Украјини једноставно нису тачне", навео је Венс у допису који је пренео "Фокс њуз".

Венс је, такође, одбацио тврдње да нема доказа о било каквом незаконитом преносу оружја у Украјину и истакао да је недавни извештај Пентагона показао да САД немају адекватне механизме "да утврде да ли је оружје отишло у погрешне руке".

У извештају Пентагона, који је објављен раније овог месеца, наводи се да више од милијарду долара вредне војне помоћи коју су САД послале Украјини, амерички званичници нису правилно испратили.

Откривено је да амерички одбрамбени званичници и дипломате у Вашингтону и Европи нису успели да лоцирају готово 40.000 комада оружја које је по закону требало помно пратити јер их њихова осетљива технологија и релативно мала величина чине привлачним за кријумчаре оружја, известио је  "Њујорк тајмс".

image