Свет

Ројтерс: Војна помоћ Немачке Украјини у 2025. години биће преполовљена

Берлин је ове године одвојио осам милијарди евра за Кијев, али документ који ће данас бити усвојен показује да ће се та сума за наредну годину преполовити
Ројтерс: Војна помоћ Немачке Украјини у 2025. години биће преполовљенаGetty © Siegfried Layda

Немачка намерава да у 2025. години издвоји четири милијарде евра за војну помоћ Украјини, што је упола мање него ове године када је издвојила осам милијарди евра, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт буџета који је припремила немачка влада.

Према ономе што је планирано, документ ће бити усвојен данас, а укључује финансијске планове до 2028. године, када би требало да се затвори специјални фонд оружаних снага отворен за постизање циљева потрошње НАТО-а.

Како агенција наводи, састављање буџета за 2025. било је тешко, пошто је немачки министар финансија Кристијан Линднер захтевао "фискалну консолидацију после повећане потрошње током пандемије вируса ковид-19 и недавне енергетске кризе".

У фебруару су земље Европске уније (ЕУ) одобриле дугорочни програм буџетске помоћи Украјини у вредности од 50 милијарди евра. Немачки канцелар Олаф Шолц се, међутим, жалио да многе земље ЕУ не чине довољно да подрже Кијев.

image