Свет

Министар Хабек признао: Због "руске претње" Немачка жури да набави оружје

Сукоб у Украјини приморао је Немачку да преиспита свој приступ одбрани и повећа потрошњу, a Берлин је други највећи спонзор Кијева
Министар Хабек признао: Због "руске претње" Немачка жури да набави оружје© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Немачка планира да убрза куповину оружја и усаврши систем планирања за велике уговоре за наоружање не би ли прилагодила своју одбрамбену индустрију околностима након почетка руске специјалне операције у Украјини, пише "Блумберг".

"Ако имамо у виду Русију, с обзиром на претњу која потиче од ње, морамо обезбедити повећање  производње робе која јача безбедносне капацитете земље. Ситуација са глобалним претњама се променила и било би наивно не размишљати о томе", рекао је министар економије Немачке Роберт Хабек након састанка с представницима домаћих произвођача, добављача и технолошких компанија које послују у области безбедности.

Сукоб у Украјини приморао је Немачку да преиспита свој приступ одбрани и повећа потрошњу. Берлин је други највећи спонзор Кијева, како у финансијском, тако и у војном смислу, после САД, и обезбедио је или допринео обезбеђивању средстава у укупном износу 28 милијарди евра.

Међутим, владајућа коалиција не може да постигне консензус о томе да ли да Украјини испоручи ракете дугог домета "таурус". Канцелар Олаф Шолц се изјаснио против тога из страха да не постане страна у рату, али су његови партнери Хабек и министар финансија Кристијан Линднер за слање ракета.

Влада је формирала специјални фонд од 100 милијарди евра за модернизацију немачке војске убрзо након што је почела СВО у Украјини. Хабек је рекао да ради и на алтернативним фондовима који би компанијама омогућили да планирају веће наруџбине оружја.

Такође, процес одобравања куповине оружја у Немачкој често је предуг и треба га убрзати. Према Хабековим речима, након састанка с представницима великих немачких компанија, биће ревидирана правила која се односе на робу двоструке намене, оне која се може користити и у војне и у цивилне сврхе.

Министар је поновио позиве за стварање позиције комесара ЕУ за одбрану, који би могао да помогне у координацији заједничких набавки на тржиштима блока.

image