Свет

Савет ЕУ усвојио нацрт буџета за 2025. годину

У саопштењу Савета ЕУ се наводи да је Петер Банаи, секретар задужен за јавне финансије, истакао кључни значај буџета за спровођење дугорочних приоритета и циљева Уније
Савет ЕУ усвојио нацрт буџета за 2025. годинуGetty © Thierry Monasse

Амбасадори земаља чланица Европске уније постигли су договор о предлогу Савета ЕУ о буџету за 2025. годину, заснован на укупним буџетским издацима у износу од 191,53 милијарде евра и текућим дуговањима од 146,21 милијарду евра, саопштило је данас мађарско председништво ЕУ.     

У саопштењу Савета ЕУ се наводи да је Петер Банаи, секретар задужен за јавне финансије, истакао кључни значај буџета за спровођење дугорочних приоритета и циљева ЕУ.       

"Постигнути споразум представља добру полазну основу за преговоре са Европским парламентом, што ће омогућити да се буџет усвоји на време. Предложени буџет има за циљ да обезбеди разборито управљање буџетским средствима и да остави маргине за непредвиђене околности", рекао је Банаи.

Према његовим речима, нацрт буџета за 2025. годину осмишљен је како би осигурао финансирање традиционалних политика ЕУ, као што су повезаност чланица и пољопривреда, као и дугорочне приоритетне пројекте у периоду 2021-2027. године.

Банаи је рекао да очекује да ће министри финансија ЕУ усвојити званичан став пре 13. септембра.        

 

image