Економија

Прописе ЕУ о дефициту крши 11 земаља чланица: Потрошња изнад дозвољене

Француска, Италија и Белгија, чији су дефицити већи од три процента и не планирају да се усагласе с прописима ЕУ у наредних неколико година, готово извесно ће бити кажњене
Прописе ЕУ о дефициту крши 11 земаља чланица: Потрошња изнад дозвољенеwww.globallookpress.com © © Silas Stein

Европска комисија опоменуће 11 земаља ЕУ, укључујући Француску и Италију, због превелике државне потрошње када нова фискална правила ступе на снагу ове године.

Ове земље су прошле године имале буџетски дефицит већи од прага од три процента БДП-а дозвољеног правилима ЕУ. Комисија ће у јуну одлучити да ли ће покренути такозване процедуре прекомерног дефицита (ЕДП) у сваком појединачном случају, преноси "Фајненшел тајмс".

Земље у еврозони би могле да се суоче са казнама ако не исправе курс, док се земље које нису чланице ове зоне суочавају са ризицима по репутацију.

Француска, Италија и Белгија, чији су дефицити већи од три процента и не планирају да усагласе с прописима ЕУ у наредних неколико година, готово извесно ће бити кажњене.

Ова фискална правила су суспендована током пандемије ковида 19 и сада се поново примењују након што су реформисана, укључујући клаузуле које дају више простора за улагања у одбрану.

Из Европске централне банке поручили су да би могли да искључе земље које не поштују прописе о дефициту из свог новог, али непровереног програма куповине обвезница.

Неке државе, укључујући Шпанију и Чешку Републику, тврде да ће се њихов дефицит ове године вратити на три процента или чак испод тог броја и не би требало да буду кажњене за привремени прекршај.

Пољска и Румунија, као и чланица еврозоне Словачка, траже изузеће на основу тога што их је војна потрошња изазвана сукобом у Украјини гурнула изнад прага од тро одсто.

"Пољска има највећу потрошњу за одбрану међу земљама НАТО-а, већу од САД. Ово је изванредна ситуација коју треба узети у обзир приликом процене процедуре прекомерног дефицита и за то се доносе нова фискална правила ЕУ", рекао је за "Фајненшел тајмс" пољски министар финансија Анџеј Домањски.

Пољска је 2023. имала дефицит изнад 5 одсто и исте године потрошила 3,9 одсто свог бруто домаћег производа на одбрану, што значи да је њен дефицит који се не односи на одбрану био испод прага од три одсто.

Потрошња на одбрану "један је од релевантних фактора" који одређује да ли ће се отворити поступак прекомерног дефицита или не, рекао је извршни потпредседник за економска питања Европске комисије Валдис Домбровскис.

Али не испуњавају сви издаци за одбрану услове за блажи поступак. Према реформисаним буџетским правилима ЕУ, "повећање владиних инвестиција у одбрану" може се снизити, али не и периодична потрошња на одбрану.

Комисија је раније критикована јер није спровела правила о дефициту, посебно у случају Француске. Строжа примена била је кључни захтев Немачке и других током преговора о реформи правила.

image