Свет

Европа никако да испуни оно "колико год буде потребно" обећање Украјини

Бриселско "колико год буде потребно" није довољно, оцењује "Блумберг"
Европа никако да испуни оно "колико год буде потребно" обећање УкрајиниGetty © Sean Gallup / Staff

"Колико год буде потребно", то је обећање које су лидери Европске уније дали Украјини, након што је Владимир Путин убедљивом победом освојио пети мандат на челу Русије.

Оно што Европи озбиљно недостаје је начин да премости огроман јаз између геополитичке амбиције и реалности и надокнади деценије неулагања у одбрану и ослањања на Сједињене Државе, пише "Блумберг".

Европљани су, наводи колумниста, свесни да морају да се убрзају али немају начина (ни средстава) да то ураде. Европске чланице НАТО обећале су да ће ове године потрошити 380 милијарди долара на одбрану и отварање фабрика, али застоји у производњи, испарчана европска индустрија и растегнуте финансије то чине тешко остваривим.

Практичан пример: артиљеријску муницију коју Француска направи за један дан, Украјиници "спрже" за неколико минута.

Колико год француски председник Емануел Макрон позирао са боксерским рукавицама и позивао на јединство Уније и "ратну економију" и колико год био страх од Русије и повратка Доналда Трампа у Белу кућу, чланице ЕУ - добро опечене после пандемије ковида - ипак нису спремне да Бриселу дају још овлашћења да демонстрира "јединство" Уније и испуни обећано.

Због тога, уместо да напредује крупним, квантним корацима ка јачању одбране и испуњавању свог обећања Кијеву, Европска унија прави ситне, бебеће кораке ка циљу, оцењује "Блумберг".

Притискање Европске инвестиционе банке (ЕИБ) да учини више за јачање одбране ЕУ, финансирање технологије дронова или опорезивање замрзнутих руских средстава један је од тих бебећих корака.

ЕИБ ипак неће директно улагати у муницију или оружје, нити ће желети да жртвује свој ААА рејтинг. Њен буџет од 550 милијарди евра већ мора да испуни много рупа. Чак и ако удвостручи тренутна издвајања за одбрану, то би откључало само 4,6 милијарди евра. Оних 15 милијарди евра током четири године које би приходи од руске имовине могли да донесу су значајнији, али и даље износе само једну петину потрошње ЕУ за одбрану 2022, пише "Блумберг".

Без обзира на све јаке речи које долазе из Брисела, "колико год је потребно" није довољно. 

image