Свет

Kолера представља озбиљну претњу по свет: Одговор БРИКС-а на биопретње и патогене

Сваке године око милијарду људи је у опасности да оболи од ове опаке болести, рекла је директорка руске Федералне службe за надзор у области заштите права и благостања потрошача
Kолера представља озбиљну претњу по свет: Одговор БРИКС-а на биопретње и патогене© CAVALLINI JAMES/BSIP/Universal Images Group via Getty Images

Повећање степена инфективног ризика за ширење колере, могло би да доведе до увођења ванредне ситуације, изјавила је данас Ана Попова, директорка руске Федералне службe за надзор у области заштите права и благостања потрошача, Роспотребнадзора.

Према њеним речима, колера представља озбиљну претњу, а сваке године око милијарда људи је у опасности да оболи од ове опаке болести, преноси РИА Новости.

"Свет је и даље у тешкој епидемиолошкој ситуацији. Промена ризика од заразе може довести до регионалних и глобалних ванредних ситуација санитарне и епидемиолошке природе. Данас колера представља озбиљну претњу. Сваке године је око милијарду људи у опасности да оболи од ове опаке болести", рекла је Попова на Међународној конференцији "Биопретње и патогени: Одговор БРИКС-а".

Она је предочила да је од 2021. године широм света забележен "пораст инциденције и проширење географске дистрибуције патогена колере".

"У 2023. години регистровано је више од 900.000 случајева колере, док је стварни број случајева можда и већи, али немају све земље могућност да детектују ову болест", објаснила је Попова.

image