Свет

Шеф СЗО упозорава: Свет није спреман за још једну пандемију

Циклус панике и занемаривања почиње да се понавља. Болне лекције, које смо научили током пандемије ковид-19 су прете да буду заборављене, оцењује Тедрос Адханом Гебрејесус
Шеф СЗО упозорава: Свет није спреман за још једну пандемију© Chip Somodevilla/Getty Images

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да "свет није спреман" за нову пандемију, која је само питање времена и коју привремено називају болешћу "икс".

"Циклус панике и занемаривања почиње да се понавља. Болне лекције, које смо научили током пандемије ковид-19 прете да буду заборављене, јер се пажња фокусира на многе друге кризе са којима се тренутно суочава наш свет", казао је Гебрејесус, упозоравајући да ће "свет, уколико не научи те лекције, следећи пут скупо платити".

Он је истакао да нас историја учи да је следећа пандемија "питање када, а не да ли ће се догодити".

"Следећа пандемија може бити узрокована вирусом грипа или новим вирусом корона, или новим патогеном који још не знамо, што зовемо болест 'икс'", објаснио је током говора на Светском самиту влада у Дубаију.

Гебрејесус је појаснио да болест "икс" није нешто ново" и да је то термин који су већ користили 2018. године, да би означили болест непознатог порекла за чији утицај могу унапред да се припреме.

Он је истакао да је ковид-19 заправо била болест "икс", односно нови патоген који је изазвао нову болест.

"Али биће још једна болест 'икс', или болест 'ипсилон' или нека трећа болест. Како ствари стоје, свет је неспреман за следећу болест и пандемију", закључио је генерални директор Светске здравствене организације.

image