Свет

"Волстрит џорнал" и Бајден: Радимо на изручењу Гершковича

Новинар "Волстрит џорнала" данас је осуђен на 16 година затвора, након што је почетком прошле године ухапшен у шпијунажи током прикупљања тајних информација о раду једног руског војног предузећа
"Волстрит џорнал" и Бајден: Радимо на изручењу ГершковичаGetty © Anadolu / Contributor

Председник САД Џозеф Бајден потврдио је да ће Вашингтон наставити да ради на изручењу новинара листа "Волстрит џорнала" и америчког држављанина Евана Гершковича, којег је руски суд првостепеном пресудом данас осудио на 16 година строгог затвора због шпијунаже.

Сличну поруку упутили су и из "Волстрит џорнала".

"Наставићемо да радимо све што можемо како би издејствовали ослобађање Евана и подржали његову породицу. Новинарство није злочин и ми се нећемо смирити док он не буде пуштен. Ово мора да се заврши сада", наводи се у тексту објављеном на сајту листа. 

Гершкович је, подсетимо, ухапшен почетком проше године и то у тренутку када се бавио шпијунском делатношћу. Тренутно се налази у затвору. Иако је пресуда донета данас, она још није ступила на снагу. Гершкович и његов тим имају 15 дана да поднесу жалбу, уколико то желе.

Гершкович је од тренутка хапшења говорио да није крив. Ипак, руска страна истиче да постоје непобитни докази да се новинар, заправо, бавио шпијунажом. Током изрицања данашње пресуде, суд је потврдио да је Гершкович деловао по директиви ЦИА.

Оптужен је да је радио за америчку владу и прикупљао податке о раду предузећа "Уралвагонзавод", које производи и поправља тенкове и оклопна возила.

Информације које су занимале Гершковича означена су као државна тајна.

"РИА Новости" додају да је Гершкович данас био смирен у судници, и да се неколико пута осмехнуо колегама, који су били у сали.

image