Русија

Захарова поручила Борељу: Заузмите се за Асанжа као што штитите америчког шпијуна у Русији

Захарова је подсетила на статус Џулијана Асанжа и Марата Касема, ухапшеног уредника редакције "Спутњик" у Литванији, који је 30. децембра прошле године био задржан у Летонији због сумње да се бавио шпијунажом
Захарова поручила Борељу: Заузмите се за Асанжа као што штитите америчког шпијуна у Русијиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да на делу и докаже своје речи, када се већ заступа за то да новинар, који је јуче био ухапшен у Русији због шпијунаже, буде пуштен на слободу. 

Захарова је подсетила на статус Џулијана Асанжа и Марата Касема, ухапшеног уредника редакције "Спутњик" у Литванији, који је 30. децембра прошле године био задржан у Летонији због сумње да се бавио шпијунажом. 

"Одбраните, Жозеп, своје речи макар речима и заузмите се за Џулијана Асанжа и Марата Касема", коментарисала је портпаролка, алудирајући на чињеницу да се амерички новинар који је јуче ухваћен на делу у току шпијунаже сматра невиним на Западу, док се свима познати Асанж, који је свету разоткрио тајне влада широм света, посебно САД, налази у затвору због својих открића и новинарског рада.

Борељ је, подсетимо, поручио да "Европска унија осуђује задржавање америчког држављанина, новинара Гершковича," и додао да "новинари морају да имају право да се слободно баве својим послом", те "да заслужују заштиту". 

Слични коментари дошли су и из редакције "Волстрит џорнала", за коју је радио приведени новинар. 

Ипак, званична Москва јуче је саопштила да су оптужбе, које су изнете против Гершковича не нагађања, већ чињеница, јер је новинар ухваћен на делу током шпијунаже, за коју се тврди да је била у корист америчке владе. 

Државни секретар САД Ентони Блинкен позвао је америчке грађане да моментално напусте Русију, након што је у тој земљи новинара "Волстрит џорнала" и амерички држављанин Еван Гершкович.

Портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби разјаснио је да новинари тај позив не односни нужно и на новинаре, пошто њихов посао "укључује одређену дозу ризика".

"Ми схватамо да ви имате важан посао, који од вас захтева да преузимате ризике. Ми то поштујемо", рекао је он новинарима.

Убрзо је уследио одговор из Москве. Наиме, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да јој се чини да је Џон Кирби нешто изоставио да каже.

 "Чини ми се да је Џон заборавио да дода 'шпијунажа' испред речи 'Американци'. Мора да је речено између редова", рекла је Захарова.

Евана Гершковича су раније јуче ухапсили припадници Федералне службе безбедности (ФСБ), због оптужбе за шпијунажу у корист САД.

Гершкович је рођен 1991. године, а до сада је писао вести о бившим земљама СССР-а. Осим за "Волстрит џорнал", радио је и за "Франс прес", "Москву тајмс" и "Њујорк тајмс". 

image