Свет

Шта је "Краудстрајк": Подстрекивач русофобних теорија завера који је изазвао компјутерски колапс

Компанија са седиштем у Тексасу има дугу историју сарадње са америчким властима, тајним службама, али и демократском партијом
Шта је "Краудстрајк": Подстрекивач русофобних теорија завера који је изазвао компјутерски колапсGetty © Eduardo Parra/Europa Press

Док се свет полако опоравља од онога што стручњаци називају "највећим технолошким прекидом у историји", на светло излази и улога компаније "Краудстрајк" у данашњем хаосу.

Наиме, кориснике корпоративних компјутера са "Мајкрософтовим" оперативним системом дочекао је данас колоквијално названи "плави екран смрти". Онеспособило се функционисање десетина западних влада, авио-компанија, медија и финансијских установа широм света, што је изазвало пад вредности деоница "Мајкрософта", матичне компаније заштитног програма "Краудстрајк" чије се ажурирање наводи као разлог технолошког колапса, али и других.

Западни медији и званичници тврде да нема назнака да је колапс изазван хакерским нападом, а извршни директор и суоснивач "Краудстрајка" Џорџ Курц, изјавио је да је "проблем идентификован, изолован и решење примењено".

Основан 2012. године, "Краудстрајк" пружа услуге заштите од тзв. "рансомвера", односно вируса који краде осетљиве податке да би затим тражио откуп за њих.

"Блумберг" наводи да ова компанија тренутно контролише око 18 одсто тржишта за овакву заштиту података чија је укупна вредност око 8,6 милијарди долара.

Међутим, да би заштитио осетљиве податке, "Краудстрајк" мора имати приступ "сржи" оперативних система које жели да заштити, са чиме долази и способност и да их поремети, напомиње америчка агенција.

Спрега "Крауднстрајка" и америчких (демократских) структура

"Краудстрајк" је можда најпознатији и као зачетник "Русијагејта", односно неоснованих тврдњи америчких демократа да се Русија умешала у председничке изборе у САД 2016. године на којима је Доналд Трамп однео победу над Хилари Клинтон. Компанију са седиштем у Тексасу је унајмио врх демократске странке, Демократски национални комитет (ДНЦ), да испита наводно хаковање његових сервера 2016. године, да би "Краудстрајк" за то оптужио Русију.

Хилари Клинтон, као и радна група америчких обавештајаца за коју се тврдило да представљају целу америчку обавештајну заједницу, долили су додатним оптужбама уље на ватру "Русијагејта".

Међутим, у сведочанству пред Обавештајним одбором Представничког дома са којег је скинута ознака тајности 2020, директор "Краудстрајка" за безбедност и бивши званичник ФБИ Шон Хенри није могао да поткрепи своје сумње доказима, већ је једноставно рекао да је његова фирма "видела активности за које смо веровали да су у складу са активностима које смо раније видели и које смо повезивали са руском владом".

Си-Ен-Ен наводи да "Краудстрајк" спроводи сајбер-истраге за америчке власти, осврнувши се на тврдње компаније да прати севернокорејске хакере више од деценије.

Шеф Одељења за сајбер и информациону безбедност у Служби безбедности Украјине (СБУ), Илија Витијук, именовао је "Краудстрајк" током РСА безбедносне конференције у Сан Франциску прошле године, када је независном новинару Лију Фангу рекао да су украјинске безбедносне службе удружиле снаге с ФБИ и другим америчким владиним агенцијама како би уклониле проруски садржај са западних интернет платформи.

Фанг је том приликом забележио да је украјински званичник захвалио многим "савезницима из приватног сектора" у САД, укључујући "Гугл", "Амазон", "Старлинк" и "Краудстријк".

image