Свет

Таиби: Твитер фајлови открили све већу контролу америчких власти

Утицај америчких федералних агенција на платформу је растао како су се приближавали избори 2020, каже истраживачки новинар који стоји иза "Твитер фајлова"
Таиби: Твитер фајлови открили све већу контролу америчких властиwww.globallookpress.com © https://rt.rs/news/12784-tviter-fajlovi-sluzbe-sad-pritiskale-tviter-da-cenzurise-sadrzaj/

Током прегледа документације "Твитера", истраживачки репортер Мат Таиби открио је образац јачања владине контроле над друштвеном мрежом.

Од када је купио "Твитер" за 44 милијарде долара у октобру, Илон Маск је објавио низ докумената који бацају светло на претходно мутну политику цензуре платформе, ангажујући независне новинаре да прекопају сву документацију. Независни новинар Мет Таиби био је тај који је открио како је цела компанија била умешана у заташкавању прича о лаптопу Хантера Бајдена – чији је садржај умешао породицу Бајден у бројне стране корупционашке шеме.

"Није ме много занимала та прича сама по себи", рекао је Таиби у једном подкасту "РТ интернешенела". "Питање на које сам заиста желео да одговорим било је који ниво комуникације и координације постоји између...'Твитера' и федералних органа за спровођење закона, а можда и агенција изван ФБИ-а, Одељења за унутрашњу безбедност (ДХС) или Беле куће."

Истражујући одлуку "Твитера" да блокира налог тадашњег председника Доналда Трампа почетком 2021. године, Таиби је рекао да је почео да примећује поруке између "Твитер" руководилаца на којима је на врху писало "ово је регистровао ДХС, ово је означио ФБИ".

"И то нам је одмах рекло нешто веома значајно, да се 'Твитер' бави обрадом захтева који су долазили од федералних агенција за спровођење закона", рекао је он.

Таиби је открио да је уочи избора 2020. "Твитер" добио листе хиљада налога за суспендовање. Ове листе су компанији предали ФБИ, ЦИА, Агенција за националну безбедност (НСА), Пентагон, Стејт департмент, Министарство финансија (Трезор) и други, а понекад су долазиле у виду ексел табела. Од запосленик се очекивало да их без питања блокирају.

"Било је толико захтева, једног дана су добили једну групу и када су је завршили, чуо се аплауз", рекао је Таиби у подкасту "Узбуњивач".

У једном тренутку, када су запослени на "Твитеру" од Стејт департмента добили списак налога које треба забранити јер су наводно ширили руске "дезинформациј", они су тврдили да не треба ништа да предузимају, јер одељење није пружило никакве доказе. Међутим, извршни директор "Твитера" који је раније радио за ЦИА рекао им је да свеједно означе налоге, пошто "партнери из владе постају све агресивнији" са својим захтевима цензуре.

"Та одлука је била значајна, јер је то био један од тренутака када је 'Твитер' у суштини схватио 'Не можемо више рећи не'", објаснио је Таиби.

Откако је Таиби објавио своју прву причу о лаптопу Хантера Бајдена, даље извештавање је открило да је "Твитер" помагао у организовању онлајн кампања ширења утицаја америчке војске, цензурисао "антиукрајинске наративе" у име више америчких обавештајних агенција, потискивао "легитиман садржај" о ковиду у име Беле куће и учествовао у превари "Русијагејт".

image