Свет

У САД проглашена епидемија листериозе: Две особе умрле, 28 заражено

Америчке власти тренутно истражују узроке ширења болести, али, према доступним информацијама, многи оболели од листериозе јели су прерађено месо и кобасице купљене у продавницама
У САД проглашена епидемија листериозе: Две особе умрле, 28 зараженоGetty © BSIP/UIG

У Сједињеним Државама, након Канаде, проглашено је избијање листериозе, од које су умрле две особе, а 28 је заражено, пошто што је епидемија захватила 12 држава дуж Источне обале и на Средњем западу, саопштио је Центар контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

"Две особе у Илиноису и Њу Џерсију умрле су од заразне болести, која може бити фатална за нерођену децу, новорођенчад, особе старије од 60 година и особе са ослабљеним имунолошким системом", наводи се у саопштењу.

Највећи број случајева забележен је у државама Њујорк и Мериленд.

Америчке власти тренутно истражују узроке ширења болести, али, према доступним информацијама, многи оболели од листериозе јели су прерађено месо и кобасице купљене у продавницама.

"Епидемиолошке информације показују да многи људи у овој епидемији пријављују да једу нарезано месо на тезгама за деликатесе. Немамо информације које би показале да су се људи разболели од претходно упакованог деликатесног меса", наводи се  саопштењу.

ЦДЦ додаје да је стварни број оболелих у овој епидемији вероватно већи од пријављеног, а да епидемија можда није ограничена на државе у којим је болест идентификована.

Раније ове недеље, канадске власти су објавиле епидемију листериозе. Тамо су од ове болести преминуле и две особе, а још деветоро је хоспитализовано у провинцијама Онтарио, Квебек и Нова Шкотска.

Наводи се да су заражени конзумирали безалкохолна пића биљног порекла.

image