Свет

Нови сој птичјег грипа откривен у Аустралији: Угинула велика количина живине, фарме у карантину

Забринутост због ширења ове заразне болести код стоке расте и у Америци и Антарктику
Нови сој птичјег грипа откривен у Аустралији: Угинула велика количина живине, фарме у карантинуGetty © Royalty-free

Птичји грип, који није налик соју који је широко распрострањен, откривен је на живинарској фарми у близини Мелбурна у Аустралији.

Први резултати тестова показују да није реч о оном соју који је присутан код говеда и у млеку у САД, саопштило је данас аустралијско министарство пољопривреде.

Известан број живине је угинуо на фарми, која је стављена у карантин, саопштиле су власти, преноси Ројтерс.

Аустралијско министарство пољопривреде саопштило је да се спроводе тестови како би се утврдило о којој врсти вируса је реч и колико он може бити потенцијално озбиљан.

"Из прелиминарних резултата знамо да ово није иста врста као она о којој се извештава у иностранству, укључујући САД и Антарктик", наводи се у саопштењу.

Кинеске власти саопштиле су у суботу да је међу популацијом дивљих птица на западу земље потврђено присуство вируса птичијег грипа, а истовремено и у САД расте забринутост због ширења ове заразне болести код стоке.

Надлежно америчко министарство саопштило је у суботу да је примило извештај о случајевима заражавања у Кини.

Центар за контролу болести животиња и национална референтна лабораторија потврдили су да је реч о птичијем грипу, као и да је епидемија вируса Х5Н1 међу млечним говедима пријављена од краја марта у најмање девет америчких савезних држава.

У Аустралији до сада није било пријављених случајева вируса Х5Н1.

image