Свет

Британски конзервативци бирају Ришијевог наследника: Трка за новог лидера од 2. новембра

Трка за место шефа Конзервативне партије трајаће четири месеца
Британски конзервативци бирају Ришијевог наследника: Трка за новог лидера од 2. новембра© Phil Noble - WPA Pool/Getty Images

Британска Конзервативна партија именоваће новог лидера 2. новембра, након лошег учинка те странке на изборима раније овог месеца и најаве бившег премијера Ришија Сунака да ће се повући са места лидера странке, пренео је "Тајмс".

Трка за новог лидера трајаће четири месеца, а завршиће се гласањем редовних чланова за избор једног од последња два кандидата, рекао је политички уредник "Тајмса" Стивен Свинфорд у објави на мрежи Икс.

Такмичења за вођство Конзервативне странке обично укључују низ гласања међу изабраним посланицима како би се смањио број кандидата, пре него што цела странка изабере једног од  последња два. Како се наводи, осам кандидата се пријавило за избор за новог лидера.

Сунакова изборна кампања завршена је неуспехом 4. јула, када је Лабуристичка партија левог центра, предвођена садашњим премијером Киром Стармером, однела убедљиву победу на изборима, чиме је окончана 14-годишња владавина конзервативца.

Сунак је у завршном говору испред канцеларије у Даунинг стриту рекао да ће дати оставку на место лидера странке када буду успостављени формални аранжмани за његовог наследника. Очекује се да ће Конзервативна странка објавити датум избора касније ове недеље.

image