Свет

"Пао" још један вођа чувеног картела "Синалоа": САД ухапсиле Исмаела Замбаду Гарсију

Америчке власти су ухапсиле 76-годишњег нарко-боса на приватном аеродрому у пограничном граду Ел Пасо, у Тексасу
"Пао" још један вођа чувеног картела "Синалоа": САД ухапсиле Исмаела Замбаду ГарсијуGetty © Jesus Verdugo/Anadolu Agency

Вођа и суоснивач картела "Синалоа", Исмаел Замбада Гарсија, познатији као "Ел Мајо", ухапшен је на граници између Мексика и Сједињених Држава након деценије бекства, потврдило је Министарство правде САД.

Како наводе локални медији, америчке власти су ухапсиле 76-годишњег нарко-боса на приватном аеродрому у пограничном граду Ел Пасо у Тексасу.

Осим њега, ухапшен је и Хоакин Гузман Лопез, син "Ел Чапа" Гузмана, познатог нарко-дилера. 

"Министарство правде ухапсило је још двојицу наводних вођа картела "Синалоа", једне од најнасилнијих и најмоћнијих организација за трговину дрогом на свету, Исмаела Замбаду Гарсију -'Ел Маја', суоснивача картела, и Хоакина Гусмана Лопез, сина његовог другог суоснивача", казао је државни тужилац Мерик Б. Гарланд. 

Замбада Гарсија је оснивач картела "Синалоа" заједно са Хоакином "Ел Чапом" Гузманом.

Након хапшења "Ел Чапа", Гарсија је стекао највиши ранг у тој криминалној организацији. 

Прошлог фебруара, Источни окружни суд Њујорка оптужио је Замбаду за производњу и дистрибуцију фентанила.

У претходним судским поступцима он је такође био оптужен за организовани криминал, заверу за извршења убиства, прање новца и друга кривична дела у вези са трговином дрогом.

"Фентанил је најсмртоноснија претња дрогом са којом се наша земља икада суочила, а Министарство правде неће мировати док сваки вођа картела, члан и сарадник одговоран за тровање наших заједница не буде позван на одговорност", навео је тада Гарланд.

image