Свет

Ко је Фито чији је нестанак из затвора покренуо насиље у Еквадору: Журке иза решетака за наркобоса

Пљачка, убиство, непријатељско удруживање, организовани криминал, поседовање оружја, угрожавање живота, напад на имовину нека су од најмање 30 кривичних дела која суд у Еквадору ставља на терет вођи банде "Лос чонерос" Хосеу Масијасу Виљамару
Ко је Фито чији је нестанак из затвора покренуо насиље у Еквадору: Журке иза решетака за наркобоса© Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

Хосе Адолфо Масијас Виљамар, вођа "Лос чонероса", једне од еквадорских банди одговорних за бројна убиства, киднаповања и дизања аутомобила у ваздух, нестао је из своје ћелије где је служио казну затвора за трговину дрогом.

Масијас је служио казну од 34 године затвора, али његови затворски дани били су врло удобни, па и луксузни, пише Асошијејтед прес (АП). Његов нестанак из затвора навео је власти Еквадора да прогласе ванредно стање у земљи, пошаљу војску у затворе, а у таласу насиља који се покренуо било је више од 30 напада широм ове јужноамеричке државе, укључујући и онај у телевизијском преносу уживо када су наоружани мушкарци упали у телевизијску станицу у Гвајакилу. 

Након тога, председник Еквадора Данијел Нобоа прогласио је да је држава у стању унутрашњег оружаног сукоба.

Масијас, познат и под надимком Фито, рођен је пре 44 године у Манти, обалском граду у провинцији Манаби, за који власти верују да је место где су настали "Лос чонероси". 

Мало тога се зна о његовом скромном пореклу из Манте, али је његов криминални досије подебео. Пљачка, убиство, непријатељско удруживање, организовани криминал, поседовање оружја, угрожавање живота, напад на имовину неки су од најмање 30 кривичних дела која му суд у Еквадору ставља на терет. 

Он је на листи најтраженијих бегунаца у овој држави, а понуђена је и награда за информацију која би довела до његовог хапшења. 

Након смрти вође "Лос чонероса" Хосе Луиса Замбрана, "Раскиња" у децембру 2020, Масијас и Џуниор Ролдан преузели су кормило банде, али је потоњи убијен убрзо након што је изашао из затвора, па је Масијас постао једини вођа. Власти у Еквадору ову банду су уврстили у терористичке организације. 

Према подацима надлежних, криминална група је задужена за преношење дроге преко Пацифичке обале и има везе са мексичким картелом "Синалоа" којем пружа услуге обезбеђења и логистике деценијама уназад. 

"Лос чонероси" су настали деведесетих година прошлог века, а према наводима полиције доминирају затворским павиљонима. 

Председник Еквадора недавно је проблематизовао питање привилегија које Масијас ужива и затвору рекавши да његова ћелија има више утичница него хотелска соба.

"Почнимо од чињенице да не би смело да буде утичнице за пуњење мобилног телефона или интернет рутера у његовој ћелији", рекао је Нобоа.

Масијас воли да буде виђен и не крије привилегије које ужива у затвору, готово смејући се у лице држави објављивањем видео снимака и фотографија на друштвеним мрежама. У затворима чак постоје и мурали са његовим ликом.

Током боравка у Регионалном затвору, према наводима власти, приређивао је журке и имао приступ забрањеним предметима попут оружја, алкохола, уређаја, петлова за борбе и накита. На једној урамљеној слици приказан је у академској одећи, будући да је дипломирао за правника у затвору. Његово купатило украшено је керамиком. 

Из затвора, Масијас је слао снимљене поруке властима и "еквадорском народу", а у последњем од њих снимљеном у јулу 2023. појавио се окружен наоружаним људима и полицијским чуваром за којег су власти рекле да је био принуђен да присуствује.

Верује се да је побегао из своје ћелије пре најављеног премештаја у строго чувани затвор где би био држан у изолацији, мада ниједан званичник Еквадора није употребио реч "бекство" када је реч о овом догађају. Ако је заиста побегао то не би био прво пут: Масијас је и 2013. године побегао из затвора, али је тада ухваћен и враћен у ћелију.  

Председник Нобоа изјавио је да је Масијас био у ћелији током јутарње прозивке дан пре, али је признао и да би листе могле да буду фалсификоване.

Истина је да власти не знају где је Масијас, па чак ни када и како је напустио своју затворску ћелију.

image