Свет

Сукоб у Еквадору: Од преузимања телевизијског канала до оружаног окршаја (ФОТО, ВИДЕО)

Нереди су избили у затворима, да би се касније проширили на целу земљу. Према последњим подацима, до сада је страдало најмање 13 људи, отето је неколико полицајаца, запаљено више аутомобила, а насиље не престаје
Сукоб у Еквадору: Од преузимања телевизијског канала до оружаног окршаја (ФОТО, ВИДЕО)www.globallookpress.com © IMAGO/Daniel Molineros

Председник Еквадора Данијел Нобоа прогласио је ванредно стање и полицијски час због погоршања безбедносне ситуације након бекства из затвора вође криминалне групе "Лос Чонерос", Адолфа Масијаса, званог Фито.

Нереди су избили у затворима, да би се касније проширили на целу земљу. Према последњим подацима, до сада је страдало најмање 13 људи, отето је неколико полицајаца, запаљено више аутомобила, а насиље не престаје.

Како наводи ТАСС, банде тренутно држе најмање 139 људи у затворима "Азуаи", "Цанар", "Напо", "Тунгурахуа" и "Цотопаки".

На друштвеним мрежама појавио се снимак на којем криминална група, која је киднаповала три полицајца у граду Мачала, југозападно од Еквадора, прети еквадорском председнику, поручивши му: "Објавили сте рат и имаћете рат. Сада ћете морати да сносите последице својих грешака."

"Прогласили сте ванредно стање, а ми 'ратни трофеј' цивилној полицији и војсци. Свако ко се нађе на улици после 11 сати увече биће стрељан", упозорили су.

Преузимање телевизијског канала

У поподневним часовима наоружани нападачи са капуљачама упали су у телевизијски канал "ТЦ Телевижн", у граду Гуаиакуил, што је и уједно највише уплашило становништво. 

У ТВ преносу уживо из просторија еквадорске телевизије приказани су наоружани људи са капуљачама како терају запослене да легну на под, док су се у позадини чули пуцњи и вика.

Главној уредници информативног програма Алини Манрикуе и новинару Хосе Луису Калдерону чак су уперили пиштољ у главу.

Неколико минута након тог догађаја, Национална полиција саопштила је да је интервенисала, евакуисала људе и ухватила криминалце. Потврђено је да је ухапшено укупно 13 особа.

Градоначелник Гвајакила Акилес Алварез истакао је да је од последица насилних догађаја у граду погинуло десет људи, док  су још три особе повређене.

Осим тога, локалне власти су на конференцији за новинаре саопштиле да је један полицајац повређен и да је 14 особа приведено. Према њиховим информацијама, запаљено је више аутомобила и мотоцикала.

Унутрашњи оружани сукоб

Председник Еквадора Данијел Нобоа прогласио је ванредно стање у земљи како би се успоставио ред у затворима. 

"Влада неће преговарати са терористима и неће мировати док не врати мир Еквадорцима", поручио је Нобоа након што је прогласио режим "унутрашњег оружаног сукоба".

Адмирал Хаиме Вела Еразо, шеф Заједничке команде Оружаних снага, поручио је у друштву министарке владе Монике Паленсије и министарке одбране Ђанкарла Лофреда да држава "неће одустати нити преговарати".

"Криминалци су покренули талас насиља како би терорисали становништво, а да би то урадили, починили су крвава и невиђена дела. Упркос њиховом бруталном злу, то ће пропасти", истакао је.

Он је наредио мобилизацију оружаних снага и националне полиције "како би се осигурала заштита суверенитета и територијалног интегритета од организованог транснационалног криминала, терористичких организација и зараћених недржавних актера".

Нобоа је, такође, наредио неутрализацију 22 криминалне групе, а Оружане снаге Еквадора назвале су криминалне банде "легитимним војним циљевима", док је парламент снагама безбедности обећао амнестију за могућу злоупотребу положаја.

У Гвајакилу су путеви блокирани, а становници града позвани да не напуштају своје домове.

Војна опрема распоређена је у центар главног града након што су забележени случајеви пљачке у централним регионима Кита. 

На градском аеродрому су појачане мере безбедности.

image