Свет

Америчка војска водила пропаганду против кинеске вакцине "синовак" на Филипинима

Филипини су били једна од земаља југоисточне која је била најтеже погођена коронавирусом
Америчка војска водила пропаганду против кинеске вакцине "синовак" на Филипинима© Ryan Eduard Benaid/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Портпарол бившег филипинског председника Родрига Дутертеа, Хари Роуг, открио је да је америчко министарство одбране признало да је ширило пропаганду оспоравања кинеске вакцине "синовак" током пандемије коронавируса на Филипинима, наведено је у документу од 25. јуна, у који је Ројтерс имао увид.

Како је објавила британска агенција, у питању је документ који су САД послале Филипинима, а који влада није јавно објавила.

Ројтерс је успео да провери садржај код извора који је упознат са одговором САД.

Признање САД уследило је после истраге Ројтерса од 14. јуна, у којој је откривено да је Пентагон покренуо тајну операцију како би дискредитовао кинеске вакцине и осталу помоћ везану за коронавирус 2020. и 2021. године.

Портпарол Стејт Департмента рекао је агенцији Ројтерс да се за коментар обрати Министарству одбране.

Портпарол Пентагона одбио је да потврди да ли је тачан цитат у поменутом документу САД, али је признао да је Пентагон дистрибуирао "садржај на друштвеним мрежама о безбедности и ефикасности вакцине 'синовак'".

Министарства одбране и спољних послова Филипина нису одговорила на захтеве Ројтерса за коментар о признању америчке војске да је водила пропаганду.

Новинска агенција идентификовала је стотину лажних налога на мрежи Икс, који су се поклапали са описима бивших америчких војних званичника, упознатих са операцијом на Филипинима.

Када је Ројтерс упитао Икс о налозима, компанија је уклонила профиле пошто је "независно утврдила да су део координисане бот кампање".

Упитан о налозима на друштвеним мрежама и ко је њима управљао, портпарол Пентагона није хтео да одговори.

Филипини и земље Централне Азије, Блиског истока и југоисточне Азије у великој мери су се ослањале на кинески "синовак" током пандемије.

Филипини су били једна од земаља југоисточне која је била најтеже погођена коронавирусом.

Према подацима Светске здравствене организације до 2024. године од последица заразе коронавирусом преминуло је скоро 67.000 Филипинаца, а број заражених је достигао више од четири милиона.

image