Свет

Јавни сервис педофила: Још један водитељ Би-Би-Сија оптужен за сексуално злостављање деце

Хју Едвардс је оптужен да је тражио порнографске фотографије слике од малолетника и делио их на Ватсапу
Јавни сервис педофила: Још један водитељ Би-Би-Сија оптужен за сексуално злостављање децеGetty © Wiktor Szymanowicz / Contributor

Бивши водитељ Би-Би-Сија Хју Едвардс оптужен је, по три тачке оптужнице, за дељење "непристојних" фотографија деце по интернету.

"Прекршаји, за које се тврди да су се десили између децембра 2020. и априла 2022. године, односе се на фотографије дељене на Ватсап чету", навела је лондонска полиција.

Скандал око Едвардса избио је прошле године у јуну, када су британски медији сугерисали да је водитељ потрошио око 45.000 долара на сексуално експлицитне фотографије од малолетника које је потом поделио у приватном чету.

Случај против водитеља наводно укључује најмање 37 фотографија различитог степена "непристојности", укључујући шест категорије А – најекстремније варијанте – пронађених у његовом телефону. Ако буде осуђен, Едвардс би могао да добије казну затвор до десет година.

Едвардс је некада био један од најбоље плаћених радника Би-Би-Сија и током каријере је покривао неке од најважнијих догађаја за Британију, укључујући референдум о брегзиту, јубилеје краљице Елизабете Друге и њену смрт, као и крунисање краља Чарлса Трећег.

Водитељ је у априлу поднео оставку из "медицинских разлога" након што је избио скандал са фотографијама.

Ово није први пут да британски јавни сервис потреса сексуални скандал.

Некадашњи, врло популарни водитељ Би-Би-Сија и носилац титуле витеза, Џими Севил оптужен је за сексуално злостављање више од 500 деце током 60 година дуге каријере. Британски медији су преносили да је најмлађа жртва витеза који је описиван као великодушни филантроп, имала свега две године.

image