Ослободилац "Твитера", поборник Израела и(ли) "представник фашистичке идеологије": Чиме се води Маск

Технолошки милијардер се у више наврата сукобио с западним политичким естаблишментом - толико да су се појединци забринули да би, после атентата на Доналда Трампа, он могао бити следећи. Са друге стране, Маск се показао и као ватрени поборник Израела и Бенјамина Нетанјахуа, и заговорник насилних протеста у Венецуели

Илон Маск је у очима светске јавности прешао дуг пут — од контроверзног технолошког милијардера којег су једни сматрали за генија, а други за циника који се богати на основу генија запослених у његовим компанијама, затим ослободитеља Икса (некадашњег Твитера) и противника "воукизма", до "представника фашистичке идеологије у свету", како га је назвао председник Венецуеле Николас Мадуро.

"Маск већ контролише Аргентину, јер жели литијум вас Аргентинаца, а контролише и Еквадор. Он је представник фашистичке идеологије у свету, економска сила која подржава фашистичку идеологију екстремне деснице, антиприроде, антидруштва, а сада га имамо као главног непријатеља мира у Венецуели", истакао је венецуелански председник, оптуживши власника "Старлинка" да стоји иза насилних постизборних протеста у тој земљи, а које су власти назвале Западом потпомогнутим покушајем државног удара

Док су се алтернативне струје одушевљавале Масковој улози у објављивању тзв. Твитер фајлова који су раскринкали спрегу америчких тајних служби и друштвених мрежа, пркосом пред наводним захтевима Европске уније да тајно цензурише садржај на Иксу, и његовој подршци Доналду Трампу, Масково заговарање насилних протеста у Венецуели и негирање резултата избора у тој земљи, подршка Израелу, али и његови пређашњи поступци у Украјини, разочарали су делове истих тих струја.

Попут бившег председника САД и републиканског кандидата за предстојеће председничке изборе, Маск се недавно показао као ватрени поборник Израела и премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Између осталог, то се види у његовој реакцији на демократксу конгресменку Рашиду Тлаиб која је током Нетанјахуовог обраћања конгресу носила транспарент са натписом "ратни злочинац", алудирајући на десетине хиљада Палестинаца убијених у војној операцији коју је Тел Авив покренуо у Појасу Газе као одговор на напад Хамаса 7. октобра прошле године, због чега је Маск Талибову и остале демократе оптужио за "отворени антисемитизам". 

Маскове недавне изјаве посебно су занимљиве имајући у виду да је, приликом напада Тел Авива на Иран у априлу, коментарисао како Израел користи новац америчких пореских обвезника да удари по америчким авионима, мислећи на флоту авиона "Ф-14" које је Шах Мохамад Реза Пахлави купио током Хладног рата.

Такође, иако је у више наврата исказивао нелагоду због чињенице да Кијев користи његове "Старлинк" сателите за нападе на Русију упркос томе што је њихов власник тврдио да они треба да буду "цивилна" мрежа, Маск никада није украјинским снагама укинуо приступ својим интернет терминалима, а помоћник америчког министра одбране за свемирску политику Џон Плам је у мају ове године изјавио како Пентагон и технолошки милијардер раде заједно на спречавању наводне руске употребе "Старлинка".

Са друге стране, Маск јесте у више наврата критично говорио о ангажману актуелне администрације САД у Украјини, а такође је показао и балансиран став о питању Кине, осудивши радикално повећање царина на кинеска електрична возила када их је председник Џозеф Бајден најавио раније ове године.

Шеф "Тесле" је такође пристао на сарадњу са кинеским гигантом "Баиду" у домену мапа и навигације за електричне аутомобиле које производи његова компанија.

"Маскови ставови су само наизглед противречни. Купио је Твитер и претворио га у Икс јер му смета цензура у Америци, али му не смета амерички империјализам као такав; сетићете се да је 2019 подржао пуч у Боливији, због тамошњих залиха литијума", каже новинар Небојша Малић за РТ Балкан.

Што се тиче Масковог ангажмана око избора у Венецуели, наш саговорник сматра да се његов став не разликује од америчких републиканаца, у чијим очима је та јужноамеричка земља "карикатура 'социјализма' у који САД хоће да претворе демократе, тако да је подршка пучу тамо сасвим у линији са његовом подршком Трампу".

"Уосталом, и Трамп је својевремено покушао да обори Мадура и замени га (опозиционим лидером Хуаном) Гваидом. Подршка Израелу је на линији са подршком Трампу, ма чега ту другог било", напомиње Малић.

Наш саговорник такође наводи да је Маск вероватно "у афекту" Кијеву пружио приступ "Старлинку" "уз тиху субвенцију Пентагона", да би затим "увидео да је њихова победа немогућа, па их саветује да склопе мир. Иако би рецимо обустављање Старлинка притиснуло Кијев јаче од било којег савета, али он на то није спреман јер би га сатанизовали у медијима", напомиње Малић.

"Маск је у ствари један прагматични техно-феудалиста и није претерано опседнут доследношћу апстрактним политичким принципима", закључује наш саговорник.