Свет

Пентагон и Маск раде заједно на спречавању наводне руске употребе "Старлинка"

Помоћник америчког министра одбране за свемирску политику Џон Плам тврди да ће "Русија наставити да покушава да пронађе начине да искористи 'Старлинк' и друге комерцијалне комуникационе системе"
Пентагон и Маск раде заједно на спречавању наводне руске употребе "Старлинка"Getty © Mario Tama/Getty Images

Пентагон ради са компанијом "Спејсикс" Илона Маска и украјинским властима како би спречио руске снаге да "неауторизовано" користе "Старлинк" интернет терминале у зони сукоба, рекао је помоћник америчког министра одбране за свемирску политику Џон Плам.

"У овом тренутку се успешно супротстављамо руској употреби терминала, али сам сигуран да ће Русија наставити да покушава да пронађе начине да искористи 'Старлинк' и друге комерцијалне комуникационе системе", тврди Плам.

Он је одбио да каже које је тачно кораке предузео Пентагон, али је рекао да је успео да је успешно постигнут компромис са Маском.

Прошлог месеца је анонимни извор за "Блумберг" рекао да Пентагонов уговор о размештању "Старлинк" терминала у Украјини истиче у мају, наводећи да је вредност тог уговора била свега 23 милиона долара. 

Маск је у више наврата изражавао нелагоду због тога што "Старлинк" у Украјини користе власти и војска, тврдећи прошлог септембра на Иксу да "'Старлинк' треба да буде цивилна мрежа, а не страна у борби".

image