Свет

Америчке демократе прете хапшењем новинару који објављује Твитер фајлове

Конгресменка Стејси Пласкет оптужила је Мета Таибија да је лажно сведочио пред Конгресом
Америчке демократе прете хапшењем новинару који објављује Твитер фајловеwww.globallookpress.com © Christopher Furlong / Staff

Демократска конгресменка Стејси Пласкет запретила је новинару који објављује Твитер фајлове Мету Таибију кривичним гоњењем за лажно сведочење.

Пласкет је наводно оптужила независног новинара да је намерно лажно представио партнерство између друштвене мреже и различитих владиних агенција САД током његовог сведочења пред Конгресом прошлог месеца.

Новинар Ли Фанг, који је прибавио и објавио копију писма представнице Девичанских острва, истакао је да је Пласкет засновала своје наводе углавном на тврдњама водитеља ЕмЕсЕнБиСија Мехдија Хасана који је недавно, врло непријатељски, интервјуисао Таибија - оптужбе које је Фанг већ разоткрио у чланак објављеном на његовом блогу "Субстак".

Тврдња Пласкетове да је Таиби намерно помешао ЦИСА (Агенција за сајбер безбедност и инфраструктурну безбедност Одељења за унутрашњу безбедност) и ЦИС (Центар за безбедност на интернету) како би лажно приказао неуставно пријатељски однос између Одељења за унутрашњу безбедност (ДХС) и Твитера, је заснована на једном твиту, који је Таиби избрисао када је схватио своју грешку и који није био повезан са његовим сведочењем од 9. марта пред Подкомитетом Представничког дома за наоружање савезне владе.

Како је Таиби рекао "Грејзону", тај коментар се односио на само једну од многих добро документованих веза између ДХС-а, његових подружница (као што су ЦИС и Партнерство за интегритет избора) и Твитера, а Твитер фајлови су на крају открили да је платформа сарађивала и са ЦИС и са ЦИСА.

Пласкет, која је током саслушања у подкомитету назвала Таибија "такозваним новинаром" и оптужила га да представља претњу људима који се не слажу са њим, заокружила је своје писмо са седам питања, тражећи одговоре до петка под претњом кривичног гоњења због кривоклетства, за које је предвиђена казна од пет година затвора.

Међутим, Таиби тврди да није ни примио поруку док рок није већ истека. Анализирајући документ, Фанг је открио да су га заједно написали службеници лидера мањине у Представничком дому Хакима Џефриса и бившег председника Одбора за правосуђе Представничког дома Џерија Надлера.

Таиби је био први новинар кога је одабрао извршни директор "Твитера" Илон Маск који је извештавао о интерној комуникацији потврђујући дубину дослуха између десетак владиних агенција САД и главних платформи друштвених медија у циљу сузбијања неслагања и промовисања наратива пожељних Вашингтону.

Док је био у Вашингтону и сведочио пред Конгресом, порески агент је посетио његову кућу, оставивши му поруку. Републиканци су то осудили као тактику застрашивања својих политичких непријатеља.

image