Свет

Прање биографије: Које све теме Камала Харис треба да избегава у кампањи

Демократе покушавају да Харисову претворе у мејнстрим политичарку у нади да ће бирачи занемарити њен бледи ангажман на месту потпредседнице
Прање биографије: Које све теме Камала Харис треба да избегава у кампањиGetty © Pool / Pool

Потпредседница САД Камала Харис, кандидат Демократске странке на председничким изборима, провела је прве дане кампање покушавајући да "опере" своју политичку прошлост.

"Ребрендирање" Камале Харис, пише "Ејжа тајмс" делује као покушај да се уклопи у мејнстрим калуп Демократске странке. Приликом овог прања биографије, постоје  ипак нека питања која је најбоље не помињати.

Прво и главно је улога Харисове као највишег званичника Бајденове администрације задуженог да обузда неконтролисану миграцију у САД преко мексичке границе.

Сарадници Харисове инсистирају на томе да она заправо никада није била Бајденов "цар границе", односно неко ко би предложио измене имиграционих регулатива.

Уместо тога, нова верзија сугерише да је она једноставно прикупљала информације о основним узроцима промета миграната и то "само" оних из Гватемале, Хондураса, Салвадора и Мексика.

Инфлација такође представља изазов. Цене су порасле за око 19 одсто откако су Бајден и Харисова преузели дужност. Недавно истраживање јавног мњења показало је да потенцијални бирачи више воле Трампово управљање економијом (43 одсто) него Бајденово (37 одсто).

Харисова је због тога одустала од Бајденовог обећања економског напретка и сада се залаже за "слободу напредовања" и "изградњу средње класе".

Још једна "мина" из прошлости је борба против криминала. Некадашњи тужилац избегава да разговара о тој теми, осим када се не односи на Доналда Трампа. Исто тако, Харисова је одустала од својих најава из 2020. да ће "укинути средства полицији" у контексту серије полицијских убистава Афроамериканаца.

Када је реч о спољној политици, Харисова подржава Бајденову сталну војну и економску подршку Украјини и напоре да се ојачају савези у источној Азији како би се суочили са наводним претњама из Кине. Када је реч о Израелу, ту је нешто "хладнија".

"Израел има право да се брани", рекла је она једном приликом понављајући стандардни став САД. Али, додала је она осврнувши се на Палестинце, "не можемо скренути поглед пред овим трагедијама. Не можемо себи дозволити да отупимо на патњу и нећу ћутати."

image