Свет

Бела кућа цензурише и Камалу: Како је "пречишћен" говор америчке потпредседнице

Њен говор о Израелу прошао је кроз филтере Савета за националну безбедност
Бела кућа цензурише и Камалу: Како је "пречишћен" говор америчке потпредседнице© Alex Wong/Getty Images

Бела кућа цензурише и сопствену потпредседницу државе, открива Ен-Би-Си позивајући се на изјаве три званичника који тврде да је Савет за националну безбедност ублажавао делове њеног, и иначе поприлично оштрог говора о Израелу.

Првобитни нацрт њеног говора, пре него што је послат Савету био је још оштрији према Израелу по питањима стравичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе као и потребе за већом помоћи. Оно што је Камала заиста изговорила била је ублажена верзија.

По протоколу за већину високих званичника Беле куће који држе говоре о спољној политици, и говор Камале Харис је достављен Савету за националну безбедност и члановима особља Западног крила на разматрање. Извори Ен-Би-Сија, међу њима неки из канцеларије потпредседнице, истакли су да је у "сценарију" направљен низ измена – односно говор је "пречишћен".

Потпредседница САД, како тврде, замислила је да изричито позове Израел да одмах дозволи улазак додатних камиона помоћи. Али, од тога на крају није било ништа.

Потреба Беле куће да стави филтер на уста и сопственој потпредседници показује колико је Бајденова администрација невољна да агресивно критикује Израел у јавности, док амерички лидер покушава да задржи утицај на израелску владу и обезбеди договор о таоцима.

Званичници, међутим, демантују да су у ово умешани, и наглашавају да су "кључни језик и основна порука остали нетакнути". 

Камала Харис је, између осталог, у свом говору нагласила потребу да Израел дозволи улазак помоћ у Гази како би помогао решавање, како је рекла, "очигледно хуманитарне катастрофе".

Највећу пажњу су ипак привукли њени коментари о прекиду ватре.

"А, имајући у виду огромне размере патње у Гази, мора постојати моментални прекид ватре на најмање шест недеља", рекла је потредседница Харис.

Чак и пре него што је Камала Харис позвала на шестонедељни прекид ватре, људи унутар и изван Бајденове администрације који су критични према његовом вођењу рата, сматрали су да  Камала жели, али не може да заузме снажнији став против борби у Гази, каже Ен-Би-Си.

Она се, према њиховом извору, потрудила да се покаже као емпатичнији глас према муслиманским и арапским Американцима, као и другим демократама, који су узнемирени погоршањем ситуације након месеци бомбардовања. 

"Руке су јој везане. Људи је не нападају јер знају да то није њена политика. Ово је Бајденов рат. Ово је Бајденов неуспех", рекао је извор медија, наводећи да би Камала, да је могла, одавно тражила прекид ватре.

image