Свет

Ова особа не би требало да буде председник Сједињених Држава: Камалу Харис не воле ни демократе

Рад са потпредседницом САД био је као "Игра престола", кажу бивши сарадници Камале Харис
Ова особа не би требало да буде председник Сједињених Држава: Камалу Харис не воле ни демократеGetty © Ethan Miller / Staff

"Та особа не би требало да буде председник Сједињених Држава", овим речима је 2020. главни помоћник кампање бивше сенаторке Калифорније Камале Харис прокоментарисао могућност да она као потпредседница САД, у случају потребе, преузме дужност од председника Џозефа Бајдена.

Новинари Хантер Вокер и Лупе Би Лупен су у књизи о Демократској партији (The Truce: Progressives, Centrists and the Future of the Democratic Party) која ће крајем месеца бити објављена у САД, а у коју је "Гардијан" имао увид, интервјуисали помоћнике и сараднике демократског "дрим тима" Бајден-Харис и изнели доста прљавог веша.

Харис се кандидовала за председника 2020. године, али се повукла из трке месец дана пре првих унутарстраначких избора. Њена кампања, рекао је један неименовани помоћник, била је "трула" од самог почетка.

"Многи од нас, барем људи са којима сам се дружио у кампањи, смо  дошли до закључка да 'ова особа не би требало да буде председник Сједињених Држава'", рекао је помоћник.

То, очигледно, не смета Бајдену који са њом тражи нови мандат. Анкете, међутим, показују да Американци нису одушевљени гафовима склоној потпредседници (а ни председнику - Доналд Трамп има значајну предност у анкетама у односу на Бајдена).

Сарадници Камале Харис описали су рад са њом као "токсичан", "клановски" и прожет "лошим управљањем". Многи нису желели ни анонимно да говоре о атмосфери у канцеларији потпредседнице.

"Одбили су да окарактеришу искуство рада за Харисову, осим што су понудили процену у три речи - 'Игра престола'", наводе аутори.

image